Idén 5. alkalommal rendezik meg a Mozdulj Nyíregyháza! egészségmegőrző programjait

Tavaly több ezren mozdultak meg, az önkormányzat azt reméli, idén még többen használják ki az ingyenes programokat. Az elmúlt évben hetente 12 rendezvényen vehettek részt a mozogni vágyók, idén már 28 program várja a nyíregyháziakat.


A szervezők nemcsak a felnőttekre gondoltak, idén is vannak gyermekeknek, valamint szépkorúaknak szóló foglalkozások. Pilates és jóga órákon is részt lehet venni, de vannak dinamikusabb mozgásformák is, mint például a latin cardio fitness, valamint újra lesznek a megszokott mozgásrendet kiegészítő, úgynevezett FITT-rendezvények. Hornyák Enikő a Polgármesteri Hivatal sportreferense elmondta:

Igazából szerettük volna a nyíregyháziaknak színesíteni még a programot olyan lehetőségekkel, hogy hogyan ismerkedhetnek meg azokkal az országosan is elismert sportszakemberekkel, akik a mozgás mellett ugye az életmóddal is foglalkoznak és próbálják népszerűsíteni az egészségmegőrzést. Ezért idén ősszel 3 ilyen kiemelt személyiség fog ellátogatni Nyíregyházára, októberben Péntek Enikő várja a nyíregyháziakat itt a Continental Arénában, novemberben Katus Attila fogja átmozgatni az izmokat, decemberben pedig egy kicsit rendhagyó módon FITT Karácsonyt rendezünk, ami teljes délelőttös családi program lesz és itt Béres Alexandra lesz a fővendégünk, de ezen kívül bemutatkoznak a nyíregyházi sportszervezetek, egészségügyi méréseket is kiegészítő programokat is szervezünk a kilátogatók számára.

A gerinctorna az új szezonban is fontos elem lesz. A gerincfájdalom többnyire nem elkerülhetetlen, sok esetben helytelen tartás, mozgáshiányos életmód következménye. A csontritkulás is megelőzhető – ezzel kapcsolatosan is tartanak mozgásprogramot.

 

 

Senior táncház a Váci Mihály Kulturális Központban.

További képekért kattintson a fotóra!

Vámosi Istvánné gyógytornász ismertette milyen céllal építették a programba a gerinctornát.

Abban tud segíteni ezeknek az embereknek akik eljönnek, hogy az életkorral természetes folyamatként előforduló csontritkulás kisebb mértékű legyen egyáltalán ne legyen, amit igaz, hogy még gyermekkorban kell elkezdeni, hogy megelőzzük a csontritkulást de azért a középkorúaknál fordul elő többször. Azaz az időszak amikor a hormonális változások miatt intenzívebbé válik. Ezekkel a gyakorlatokkal a csontoknak a vastagságát a csontoknak a rugalmasságát erősségét és az izmoknak az erejét tudjuk megtartani.

A szerda délelőtti órán labdákkal is végeztek gyakorlatokat az idősek, akik közül sokan már évek óta részt vesznek a Mozdulj Nyíregyháza programjain.

 

Horváth Kíra