Idegenforgalom: az elmúlt tíz évben titkos favorittá vált Nyíregyháza
Fotó: Szarka Lajos

Tíz év alatt megduplázódott a turisták és a vendégéjszakák száma Nyíregyházán. Egyre többen érkeznek a szabolcsi megyeszékhelyre, ahol a legvonzóbb látnivalók az állatpark, a fürdők és a múzeumok. A nyíregyházi szálláshelyek pedig sorra nyernek rangos szakmai és közönségdíjakat. Idén a TOP 50 kiadványban is helyet kapott Nyíregyháza, amely bemutatja a 2019-es év turisztikailag legeredményesebb tíz vidéki városának polgármesterét.

 

Tömeg a VIDOR Fesztiválon, a Tirpák Fesztiválon és két nap alatt több mint 15 ezer látogató a Nemzetközi Böllérversenyen. Egymásnak adták a kilincset a látogatók a Seuso-kiállítás idején a múzeumban és a Munkácsy és Szinyei csodálatos festményei is vonzották a turistákat. Népszerűek a város fürdői is, de a leglátogatottabb attrakció továbbra is a Nyíregyházi Állatpark, ami úgy tűnik megunhatatlan a hazai és a nemzetközi turisták körében. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően mindig valami újat képes bemutatni a SóstóZoo. Most például India-ház építésbe fognak bele, ahová újabb cápák is kerülnek. A statisztikák szerint 10 év alatt megduplázódott a tusiták száma Nyíregyházán. A turisztikai szakemberek azt mondják a számok mögött, tudatos, aprólékos munka áll.

Az elmúlt években egy tudatosan felépített turizmusfejlesztési koncepció mentén haladunk. Ez azt jelenti, hogy megújulnak és folyamatosan megújulnak a turisztikai attrakcióink az infrastruktúrafejlesztések mellett. Ha megnézzük a Nyíregyházi Állatparkot, akkor egyértelmű, hogy az elmúlt évek beruházásai; a Viktória-ház, az Andok kalandok ösvény megépítése, a hópárduc kifutó, a főbejárat megújulása, a látogatócentrum elkészítése, mind-mind hozzájárultak ahhoz, hogy Nyíregyháza egyre több turistát vonzzon.

- fejtette ki Furkóné Szabó Mariann, a Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Ügynökség vezetője.

A megnövekedett turistaszámmal eleinte nem tudtak lépést tartani a szálláshelyek. A főszezonban többször ki lehetett volna tenni a megtelt táblát már Nyíregyháza határában. A helyzeten sokat javított, hogy átadták a Hotel Pangeát, ami az ország egyetlen állatparki szállodája. Majd tavaly ősszel birtokba vehették a vendégek a 123 szobás, négy csillagos minősítésű Hunguest Hotel Sóstót is, amely közvetlen összeköttetést kapott az élményfürdővel. Mindkét szálloda hazai és uniós források segítségével épült fel Sóstógyógyfürdőn. A fejlesztések meghozták a kívánt eredményeket is a nyíregyházi szálláshelyek sorra nyertek el rangos szakmai- és közönségdíjakat.