Huple és cupi labda a Csodavárban

A Rejtett kincsek Down Egyesület fenntartásában működő Csodavár Nyíregyháza Inkluzív Fejlesztő Központ és Játszóház új fejlesztő eszközökkel gazdagodott a Michelin Hungária Kft. 200.000 Forintos támogatásának köszönhetően.


A Csodavár csodatáborának utolsó, 6. turnusában nyaraló gyerekek már kipróbálták a napokban érkezett fejlesztő játékokat. A cupi labdát, a huple egyedi magyar találmányt vagy a párosító játékot és a többit is, mely a korai fejlesztésben használatos. Segíti a memória fejlesztést, a bazális stimulációt, a finom és nagymotoros készségek erősítését, melyet nemcsak down-os, autista és egyéb speciális nevelési igényű, de tipikus fejlődésű gyerekek is használhatnak gyógy- és fejlesztő pedagógusok, gyógytornászok és zeneterapeuták irányításával a 0 és 8 év közötti gyerekek körében a vakáció után.

Ahogy Kisari Károly, a Rejtett Kincsek Down Egyesület elnöke fogalmaz:

Többféle készséget, képességet fejleszthetnek ezek az eszközök. Nekünk most a fő célunk az, hogy a fogyatékossággal élő gyerekek fejlesztésében használjuk ezeket az eszközöket. Oda fogjuk fókuszálni, hogy a memória, a különböző készségek és idegpályán keresztül, stimuláción keresztül az érzékszervek és egyéb fejlesztések fognak ezekkel az eszközökkel végbemenni.

A Játszóház hét esztendeje alatt részint elkoptak ezek a játékok, másrészt folyamatos a fejlesztés ezen a területen is. Újabb és újabb találmányok segítik a szakemberek és a családok életét. Az eredmények azt mutatják, hogy van közös jövő a befogadó társadalom támogatásával.

Az Egyesület misszióját és azt az erőt honorálta egy nyíregyházi cég is, melyet a sajátos nevelésű gyerekek és az integráció érdekében megtesznek a szakemberek.

Nemcsak munkaadóként szeretnénk részt venni a város életében, hanem szeretnénk ezt a közösséget szolgálni is. Visszaadni valamennyit mindabból, amit a közösség ad a mi számunkra. És amikor ezt tesszük, akkor olyan szervezeteket keresünk, akiknek erre leginkább szükségük van. Leginkább gyerekekkel összefüggő, vagy valamilyen fejlesztéssel összefüggő társadalmi szervezetet keresünk. A Csodavárral több éves a kapcsolatunk. Látjuk azt, hogy micsoda hatalmas munkát végeznek a korai fejlesztésben. Látjuk azt, hogy mennyi munkát végeznek a speciális és nem speciális gyerekeknek integrálásában, együtt dolgozásában, és azért gondoltuk azt, hogy ez egy olyan munka az ő részükről, ami továbbra is megérdemli azt, hogy támogassuk őket.

– nyilatkozta Dr. Nemes Attila, a Michelin Hungária Kft nyíregyházi gyárának igazgatója.

Az országos hatókörű Down Egyesület 2018 tavaszán megalakította a nagyobb infrastruktúrával működő kistestvért is Budapest XV. kerületében. Ezzel az inkluzív nevelés súlyos hiányosságait pótolja valamelyest a Rejtett Kincsek Egyesület, a sajátos nevelést igénylő gyerekek korai fejlesztésében.


Matyasovszki Edit