Humboldt-pingvinek – Bővült a Nyíregyházi Állatpark pingvin csapata

A Modern Városok Program keretében épülő Jégkorszak Interaktív Állatbemutató, bár csak jövő tavasszal nyílik, első lakóit a Humboldt-pingvineket a külső medencében már láthatják a vendégek. A Nyíregyházi Állatpark kolóniájához újabb egyedek érkeztek, így már 15 tagú lett a csapat.

Újabb tagokkal bővült a Nyíregyházi Állatpark Humboldt- pingvin kolóniája. Az első lakók augusztus elején érkeztek meg a Jégkorszak Interaktív Állatbemutatóba, azóta már 15 tagú a csapat. Noha a különleges létesítmény csak jövő tavasszal nyílik, a Humboldt-pingvineket már láthatják a látogatók.

– Igazán különlegesek a Humboldt-pingvinek, hiszen az országban csak itt, a nyíregyházi Állatparkban láthatóak. Ahogy belépnek a vendégek, már láthatják a Jégkorszak első lakóit, bár csak jövő tavasszal nyílik ez az óriási állatbemutató. Mivel mediterrán éghajlatúak ezek az állatok – hiszen Chile és Peru környékén élnek – ezért nem volt ennek a fajnak szüksége hűtött kifutóra. Hatalmas potenciál van ebben a csapatban, hiszen már a korábbi esztendőkben is tartottunk Humboldt-pingvineket és nagy sikerrel szaporítottuk őket, így a fajkoordinátor most is úgy helyeztek ki az állatokat különböző állatkertekből, hogy kiváló genetikai adottságú, fiatal állatok legyenek. Jöttek Németországból, Svédországból és Szlovákiából is állatok és mintha mindig itt éltek volna, nagyon jól érzik magukat – mondta el Révészné Petró Zsuzsa, a Nyíregyházi Állatpark oktatási osztályvezetője.

A frakkos madarak napról-napra egyre bátrabban mozognak a területükön, ahol a vendégek a víz alatt is megcsodálhatják őket. Az igazán szerencsés látogatók pedig azt is megtekinthetik, hogyan csemegéznek kedvenc eledelükből, amely heringből és kapelinből áll.

– Nálunk a Jégkorszak Interaktív Állatbemutatóban a Humboldt-pingvineknek hatalmas nagy medencéjük van, hiszen ezek az állatok naphosszat nagyon szeretnek a vízben úszkálni. Most jelenleg 15 egyedünk van, nemrég csatlakozott nyolc egyed, így bővültek 15 főre. Ez a nyolc egyed a kezdeti időszakban kicsit félénkebb volt, el is szeparálódtak a többiektől, azonban néhány nap alatt megszokták az új közeget, az új pingvineket és azóta nagyon szeretnek együtt lenni. Naponta körülbelül 6 kilogramm tengeri halat fogyasztanak el, de ezt az adagot folyamatosan növeljük, ahogy jön a hideg. Főleg kis heringet és kapelint kapnak, de vitamint is – mesélte Türk Adrienn, vezető állatgondozó.

A Nyíregyházi Állatpark frakkos madarai nyáron Svédországból és Németországból, most két másik német állatkertből és Szlovákiából érkeztek. Az országban csak Nyíregyházán látható pingvinfaj egyedei hamar a park kedvencei lettek.