Hozzátartozó, barát, szomszéd is kiválthatja az e-receptre felírt gyógyszert

Bölcs Judit szakgyógyszerész a Duna Család-barát című műsorában elmondta, az e-receptek esetében eddig az volt a szabály, hogy csak a beteg személyesen, tajszámának, illetve személyi igazolványának bemutatásával vehette át a gyógyszerét. Hozzátette, a pénteki módosítás szerint bárki kiválthatja hozzátartozója, barátja, ismerőse gyógyszereit.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere rendeletben egyszerűsítette az e-recept kiváltásának feltételeit. A rendelet szerint a kormány által kihirdetett veszélyhelyzetben a patikák a gyógyszer kiadását felírási igazolás és meghatalmazás nélkül is teljesítik azon személy részére, aki közli a beteg tajszámát, és saját személyazonosító adatait is igazolja.

A patikák csupán a gyógyszert átvevő személy adatait rögzítik, és kiadják számára a receptre felírt gyógyszereket.

– mondta Bölcs Judit.

Hozzátette, a módosítás célja, hogy megkíméljék az idős betegeket attól, hogy közösségbe kényszerüljenek menni.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az alapos, gyakori, szappannal, meleg vízzel történő kézmosás sokat segít a megelőzésben. Hozzátette, az alkoholos kézfertőtlenítők folyamatos használata nem tesz jót, kiszárítja a bőrt, aminek következtében az berepedezik, és a berepedezett bőrön keresztül is elkaphatunk különböző fertőzéseket.

Az immunerősítők szedése sem biztosít arról, hogy védettek vagyunk a vírussal szemben, hiszen ha most kezdjük el szedni, nem biztos, hogy azonnal kifejtik hatásukat.

– mondta Bölcs Judit. Hozzátette, ha viszont egészségesen éltünk, egészségesen étkezünk, betartjuk a higiénés szabályokat, akkor csökkenthetjük a megbetegedés esélyét.

 

Forrás: hirado.hu