Hostess, telefonos ügyfélszolgálatos, gyári segítő – Javában tart a diákmunka szezon

Javában tart a diákmunka szezon, leginkább gyárakban dolgoznak a fiatalok, de van hostess és telefonos ügyfélszolgálatos munkalehetőség is térségünkben. A diákszövetkezetekhez érvényes diákigazolvánnyal, szülői beleegyezéssel és iskola látogatási dokumentummal lehet jelentkezni.


A 16. életévüket betöltött középiskolás tanulók jelentkezhetnek diákmunkára. A legfontosabb, hogy a regisztrálásnál legyen diák- ,és személyi igazolvány, adókártya, valamint iskola látogatási papír a fiataloknál. Már javában tart a diákmunka szezon, így egyre kevesebb lehetősége van az érdeklődő fiataloknak. Azok a diákok, akik a 15. életévüket betöltötték szintén vállalhatnak diákmunkát, de csak nyáron, akik pedig már 16 évesek, dolgozhatnak iskola mellett is, de csak szülői engedéllyel. Jelenleg a legnagyobb kereslet a diákokra a mezőgazdasági területeken van.

Könyves Viktor, a Fürge Diák Iskolaszövetkezet régióvezetője elmondta:

794 Ft óránként a bruttó minimálbér amit a diákoknak is meg kell keresni. Hála Istennek itt egy kicsit a munkaerő-piaci nehézségek mellett vannak olyan cégek ahol, magasabb díjat, órabért fizetnek a diákoknak, tehát ilyen 800ft felett meg tudják keresni a diákok a havi zsebpénzüket. Általánosságban amit még lehet várni itt a nyár közepén, hogy most indulnak a zöldség feldolgozó üzemek, hűtőházakba várunk diákokat akik tudnak menni dolgozni egészen augusztus végéig. Akár 3 műszakból is tudnak választani tehát délelőtt, délután, éjszaka.

Esti műszakokban történő munkát csak a 18 évesnél idősebb fiatalok vállalhatnak.

Könyves Viktor hozzátette:

Amit tudni kell, hogy a diákok fizetéséből csak személyi jövedelem adót kell levonnunk, ami 15%, úgyhogy egyéb más járulékot nem vonunk a fizetésükből.

A fiatalok az iskolaszövetkezeteken keresztül tudnak munkát vállalni, de előzetesen, akár interneten is tudnak jelentkezni diákmunkára. A szerződés kötésnél ajánlják, hogy a diák a szüleivel érkezzen, ezzel megkönnyítve a dokumentumok feldolgozásával eltöltött időt.

 

Horváth Kíra