Hőségriadó – Tanácsok, amelyekkel átvészelhetjük a kánikulát

A meteorológiai előrejelzések alapján hőségriasztást rendelt el az országos tisztifőorvos kedd déltől. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleménye szerint a másodfokú intézkedés csütörtök éjfélig lesz érvényben. A Nyíregyházi Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság tanácsokkal is segít átvészelni ezt az időszakot.


Bárkinél előfordulhat, hogy a tartós meleg, a kánikula, vagy a nem megszokott hőség az emberi szervezetben jelzéseket ad, vagy egészségi panaszokat okoz. Főleg akkor kell ilyen szokásostól eltérő kellemetlenségekre, megbetegedéseket előre jelző tünetekre számolni, ha nem vagyunk kellően elővigyázatosak, és nem figyelünk oda az időjárási szélsőségekre! Vannak különösen veszélyeztetett csoportok, akiknél a tartós meleg esetében nagyobb odafigyelés szükséges. Ilyenek például az újszülöttek, a csecsemők és a fiatal kisgyermekek, a 65 évnél idősebbek, a szívbetegségekben és magas vérnyomásban szenvedők, a tartósan ágyban fekvők, akiknél nem megoldott a megfelelő szobahőmérséklet. Persze vannak olyan tanácsok, amelyek mindenkire vonatkoznak. Lakását, tartózkodási helyét tartsa hűvösen. Nappal sötétítsen, éjszaka szellőztessen. A meleget adó elektromos berendezéseket és meleget leadó fényforrásokat is kapcsolja ki. Ha tud, zuhanyozzon, fürödjön többször, langyos, hideg vízben. A hűtő borogatás is segíti a testhőmérséklet megfelelő szinten tartását.

Ha az utcára, közterületre kell mennie, tervezze meg, hogy merre megy, árnyékos útvonalon menjen, útközben akár órákra is iktasson be klimatizált helyiségeket, ahol pihenjen meg. Vigyen magával vizet! Feleslegesen ne induljon el, a halasztható feladatokat tegye át más időpontra. Igyon megfelelő mennyiségű folyadékot, lehetőleg vizet, ásványvizet. A folyadékfogyasztás legyen állandó és nem szabad szomjúság okozta tünetekre várni! Öltözzünk szellősen, világos és bő ruhákba, amelyek természetes alapúak legyenek! Ne sétáltassunk a hőségben kisbabát, állatokat! Sose hagyjunk gyermekeket, állatokat zárt, szellőzés nélküli parkoló autóban, zárt térben. A NYÍRVV Kft. a hőség miatt meghosszabbított üzemidővel, reggel 9 órától este 21 óráig működteti a belvárosában elhelyezett két párakaput. A városüzemeltető társaság további 8 szökőkutat üzemeltet 10 és 21 óra között, valamint 34 ivókút és 398 közkifolyó működik városszerte, ezek listáját megtalálják a nyiregyhaza.hu weboldalon. Ismételten felhívják a városlakók figyelmét, hogy ne fürödjenek a szökőkutakban, mert a medence tisztítása és a víz fertőtlenítése során vegyszereket alkalmaznak, ezen kívül a szökőkutakba állati ürülék, szemét, por és cigarettacsikk is belekerülhet.

Szoboszlai Tibor