Honfoglaló nap – Színes programokkal várták az érdeklődőket a Kállay Gyűjteménybe
Fotó: Szarka Lajos

Sok érdeklődőt vonzott Az őshazától Szabolcsig tematikus családi nap szombaton a Kállay Gyűjteménybe. A résztvevők megismerkedhettek többek között az íjászattal, a szablyavívással, valamint a hagyományőrző kézművességgel. Ezenkívül ismeretterjesztő előadások és kisfilmek is várták a látogatókat, a családoknak pedig honfoglaló játékot is kínáltak a gyűjtemény munkatársai.

 

Honfoglalás kori időutazásra várták az érdeklődőket szombaton a Kállay Gyűjteménybe. A családi nap a Geszterédtől Rakamazig című kiállítás zárórendezvénye volt, hiszen a nagy sikerű tárlat – melyben megtekinthető volt a geszterédi aranyszablya másolata és honfoglalás kori tarsolylemezek is – ezután vándorkiállításként tovább utazik az országban. Az őshazától Szabolcsig tematikus napra sok látogató érkezett.

– Mindenféleképpen szerettünk volna kézműves foglalkozásokat beiktatni, nagy örömmel tudom mondani, hogy sikerült megnyerni Stromajer Ádámot, aki Budapesten a Nemzeti Múzeumnak a cizellőre, ötvöse, ő készítette az aranyszablyát, és beavatja az érdeklődőket az ötvösmunkába. Köztünk van Koszta Zoltán bőrműves, aki a tarsolylemezek készítésével foglalatoskodik és a gyerekek nagy örömére a bőrművesség rejtelmeibe vezeti be őket. Ugyanakkor a kollégák is készültek hajfonatkorong-készítéssel. Emellett filmvetítések, családi vetélkedők, előadások hangzottak el és az Árpád Vezér Íjász Egyesület három pályán íjászatra tanítja az érdeklődőket – mondta el a programon Dohanics László, a Kállay Gyűjtemény vezetője.

 

Dohanics László azt is elárulta, 2012-től rendszeresen szerveznek családi napokat a tárlatokhoz kapcsolódóan, hiszen ezekkel a programokkal akár a család legkisebb tagjait is közelebb hozzák a történelemhez, megismerkednek a gyűjtemény állandó kiállításaival is. A szombati nap legnépszerűbb programja az íjászkodás volt, de sokakat vonzott a bőrdíszműveskedés és a Honfoglaló játék is. Noha a Geszterédtől Rakamazig tárlat ezzel a nappal bezárt, nem kell sokáig várnia a kultúrakedvelő közönségnek az újabb kiállításokig.

– Március 19-én nyitjuk a Holokauszt emlékkiállítást. Ezen kívül készülünk a Múzeumok Éjszakájára, amelynek bevezetése, beharangozója tulajdonképpen a pénztörténeti kiállításunk, melyben a Budapesti Pénzmúzeum nagy segítségünkre van. Ezzel tulajdonképpen már a Múzeumok Éjszakájának fő témáját meg is adtuk, hiszen minden a pénzről fog szólni ezen az éjszakán – tette hozzá Dohanics László.

Színes tavaszi programkínálattal készül tehát a Kállay Gyűjtemény, melynek méltó beharangozója volt a tavaszköszöntő családi nap, mely nagy sikert aratott minden korosztály körében.