Hol tartunk most az oltásban?

Magyarországon december 26. óta zajlik az oltás, annak ütemét a rendelkezésre álló vakcina határozza meg.

Első körben az egészségügyben dolgozók, második körben az idősotthonok/bentlakásos szociális intézmények kampányszerű oltása történt meg. Harmadik körben - február elején - megkezdődött és jelenleg is tart a regisztrált legidősebbek oltása, és miután megérkezett a jelenleg 60 év alatt alkalmazható AstraZeneca-vakcina megnyílt a negyedik kör is, és megkezdődhetett 60 év alattiak, közülük is elsőként a krónikus betegek oltása.

1. Első körben az egészségügyi és egészségügyben dolgozók oltása indult el december végén. Az egészségügyi dolgozók nagy részét már beoltották, így a kampányszerű oltásuk január végén lezárul. Ez nem azt jelenti, hogy ezután nem kérhetik az oltást. Kórházi oltópontok elérhetősége, egészségügyi dolgozók számára: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/korhazi-oltopontok-elerhetosege-egeszsegugyi-dolgozok-szamara

2. Második körben az idősotthonokban, bentlakásos szociális intézményekben élők és dolgozók oltása indult meg január elején. Egy nagyobb oltási akció keretében január 28. és január 31. között  a mobil oltócsoportok a szociális intézményben oltottak. Azok az idősek vagy szociális dolgozók, akik eddig nem éltek az oltás lehetőségével, de meggondolják magukat az intézmény vezetésénél továbbra is jelezhetik e szándékukat. Azokba az intézményekbe, ahol az akut megbetegedések eddig nem tették lehetővé az oltást, az oltócsapatok visszatérnek. Az idősotthonok második körös oltása is természetesen zajlik.

3. Harmadik körben, február elején elkezdődött és jelenleg is tart a védőoltásra regisztrált legidősebbek oltása. Őket jelenleg a háziorvosok értesítik. A házirorvosok ebben a kategóriában a praxisokhoz tartozó legidősebbektől indulnak életkor szerint lefelé. A  beadható oltásokat nagyban korlátozza jelenleg a rendelkezésre álló vakcina. Természetesen a háziorvos dönt az idős ember olthatóságáról, és az oltás helyszínéről is, ez lehet az idős ember otthona, vagy az orvosi rendelő vagy kórházi oltópont is. Amennyiben kórházi oltópontra kell mennie valakinek, akkor az történhet a család segítségével vagy ha az  nem megoldható, akkor a háziorvos feladata megszervezni a betegszállítást. Kérjük, hogy a megadott időpontra ( ne sokkal előbb) érkezzenek a kórházi oltópontra, hogy a tumultust a várótermekben elkerüljék!

4. Negyedik körben, február 10-én elkezdődött és ma is tart a 60 év alatti (18-59 év közötti) krónikus betegek oltása is a háziorvosoknál. Őket is a háziorvosok értesítik. Ennek a célcsoportnak az oltása az AstraZeneca-vakcinával történik, mert ennek a jelenlegi alkalmazási előirata jelenleg 60 év alatt teszi lehetővé az oltást. Ebben a korcsoportban egyértelműen előnyt élveznek a krónikus betegek. A háziorvosok minden héten frissített listát kapnak a praxisukhoz tartozó regisztrált 18-59 év közötti páciensekről, akiket a NEAK betegellátási adatokat tartalmazó nyilvántartása szerint diagnosztizáltak illetve vizsgáltak a koronavírus szempontjából kockázatos krónikus betegség gyanújával.  A háziorvos felelőssége az, hogy az oltási rend szerint a listából valóban a kockázati krónikus betegséggel jelenleg is küzdő, és veszélyeztetett egészségi állapotú személyeket részesítse előnyben az oltásnál.

 

Forrás: koronavirus.gov.hu