Hőközpont felújítások

A Nyírtávhő Kft. egy 400 millió forintos pályázat segítségével 24 új hőközpontot épít a következő fűtési szezonig. A projekt célja a szolgáltatói hőközpontok megszüntetése, fogyasztói hőközpontok létesítése. Emellett egy 80 milliós TOP-os forrásból folyamatban van három kiemelt fontosságú épület energetikai korszerűsítése is.


A nyári hónapokat fejlesztésekre használja fel a Nyírtávhő Kft. KEHOP pályázaton több mint 400 millió forintot nyertek a Hőközpontok szétválasztása és korszerűsítése Nyíregyházán című projekttel. A megvalósítást alapvetően két szempont indokolja.

Egyrészt az érintett hőközpontok és csatlakozó vezetékek kora, hiszen a legrégebbi 45 éve, a legfiatalabb 33 éve épült, a műszaki és energetikai elavultsága, valamint a jogi szabályozási környezetben a fogyasztókhoz minél „közelebbi” mérés és elszámolás megvalósítása. A közvetlen cél pedig a szolgáltatói hőközpontok megszüntetése, fogyasztói hőközpontok létesítése, a kapcsolódó szekunder négyvezetékes rendszerek kiváltása új primer bekötő vezetékekkel, a csatlakozó primer vezetékek, a gerincvezetéki szakaszok korszerűsítése. A projekt helyszíne Nyíregyháza három távhővel ellátott, 1082 lakását érintő városrésze, a Belváros, az Érkert, és a Jósaváros. A projekt megvalósításával megtakarításokkal is számol a cég, hiszen 5564 GJ-lal csökken a vásárolandó éves hőmennyiség, valamint 245 kW-tal csökkenthető a lekötött teljesítmény.

 

ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉS

 

Joó László ügyvezető elmondta, emellett folyamatban van három frekventált helyen lévő, a Nyírtávhő Kft. működésének szempontjából kiemelt fontosságú épület energetikai korszerűsítése is. Erre TOP-os forrásból nyertek 80 millió forintos vissza nem térítendő támogatást. A projekt keretében mindhárom épület nyílászáróit kicserélik, a homlokzatok teljes körűen új hőszigetelést kapnak, a lapostetők, padlásfödémek hőszigetelése is megtörténik. Az alagsori, földszinti fűtetlen terek födémjét szintén hőszigetelik.

A megújuló energiahordozó hasznosítást két épületre telepített napelemek biztosítják, a harmadik épületen már üzemel napelemes rendszer.

A épületenergetikai fejlesztések a tervek szerint augusztus végére készülnek el. A távhőszolgáltató a nyári időszakban a szokásos karbantartási munkákat pedig ütemezetten végzi.

Szoboszlai Tibor