Hó, eső, fagyott eső jön szombaton

Mediterrán ciklon érkezik szombaton, a téli csapadékfajták egész tárháza felvonul, vastagabb hótakaró északon és nyugaton alakulhat ki.


Mint korábbi cikkünkben írtuk, Sándor, József és Benedek idén hideget, méghozzá meglehetősen hideget hoznak zsákjukban, a tavaszi idő egyelőre nem tér vissza.

Az északkelet felől Közép-Európa felé zúduló hideg levegő a Földközi-tenger medencéje fölé érve, összekeveredve az ottani enyhe, nedves légtömeggel egy mediterrán ciklont generál, mely szombaton bizony meglehetősen barátságtalan, csapadékos időjárást hoz hazánkba.

Eső, majd fagyott eső és havazás jön

A csapadékzóna dél felől érkezik, délutánra az északi tájakat is eléri. Kezdetben eső várható, viszont délutántól - ahogy észak-északkelet felől elkezd beáramlani a hideg levegő - elsősorban nyugaton, északnyugaton és északon havazás, helyenként intenzív havazás váltja fel az esőt.

Szombat késő estig északon és nyugaton alakulhat ki vastagabb hótakaró

Mivel a hideg levegő az alacsonyabb szinteken hamarabb megérkezik, mint a magasban, így főként az ország keleti, délkeleti felén késő délutántól nagy területen hullhat fagyott eső. Helyenként pedig ónos eső lehet igen veszélyes a közlekedésre nézve.

Viharos szél okozhat hófúvást

Egyre inkább feltámad az északira-északkeletire forduló szél, erős, főként az Alföldön és az Északi-középhegységben viharos lökésekre is számítani kell. Északon akár komolyabb hófúvás kialakulhat, magasabb hótorlaszokat építhet a szél.

A csapadékzóna vasárnap lassan észak felé távozik, kezdetben még több helyen, délután inkább már csak északon fordulhat elő hószállingózás, gyenge havazás. A szél fokozatosan mérséklődik, de nyugaton és északkeleten kezdetben még előfordulhat hófúvás. A csúcshőmérséklet az ország nagy részén fagypont alatt marad.

A legfrissebb számítások szerint hétfőn napközben dél felől újabb mediterrán ciklon érkezhet havazással, felerősödő széllel.


Forrás: idokep.hu