Hideg és fagyveszély:  szigeteljék a vízmérõaknákat és a fedlapokat!

A NYÍRSÉGVÍZ Zrt. idén is felhívja a felhasználók figyelmét, hogy cselekedjenek idõben, és kerüljék el a hideg hatására bekövetkezõ vízmérõ-meghibásodás helyreállításának, illetve a vízelfolyás miatt jelentkezõ, magasabb vízdíjszámlának a költségeit.

A hatályos jogszabályok szerint ugyanis az elfolyt vizet, a mérõcsere költségeit, valamint a vízmérõt a felhasználóknak kell megfizetnie, mivel a törvény elõírja, hogy kötelesek a vízmérõ fagy elleni, megfelelõ védelmérõl gondoskodni.

Tippek a hatékony szigeteléshez

Íme, néhány ötlet a szakemberektõl arról, mit tegyenek a felhasználók, hogy elkerüljék a hideg okozta jelentõs károkat és vízveszteségeket. Mindig a vízmérõakna-födémet és a fedlapot szigeteljék, ne magát a vízmérõt! A szigetelõanyag kiválasztásánál alapvetõ szempont, hogy nedvesség hatására ne veszítsen a szigetelõképességébõl. Például az átnedvesedett ruha, paplan, régi kabát a szigetelõ hatásának kb. 80 százalékát is elveszítheti! Magyarország területén az 5 cm vastag hungarocell szigetelés már megfelelõ védelmet tud nyújtani. Ez egyrészt pénztárcabarát, egyszeri befektetéssel több évtizedre szól, másrészt magának a vízmérõnek a cseréjét, esetleges javítását és leolvasását sem akadályozza.

Az ellenõrzés is fontos

A pincében és a zárt helyen lévõ vízmérõk, vízvezetékek esetén ellenõrizzék a pinceablak épségét, szigetelését, és tartsák az ablakot zárva. Javasolják, hogy a hideg beálltáig rendszeresen ellenõrizzék, nincs-e víz az aknában, és a fedlap is jól le van-e szigetelve és zárva. Szigeteljék, vagy ennek hiányában, idõben víztelenítsék a falakon kívül lévõ, illetve a nem kellõen szigetelt vízvezetékeket is.

Mi a teendõ a nem lakott épületek esetében?

A télen nem használt ingatlanokat víztelenítsék. Nyissák meg a kerti csapot, majd zárják el a téli elzárót. Az aknát ott is szigeteljék, mivel a vízmérõben a víztelenítést követõen is maradhat víz. A fagycsap meghibásodása esetén gondoskodjanak annak soron kívüli cseréjérõl. A kerti csap lezárását körültekintõen végezzék, ügyeljenek a fagycsap teljes elzárására!