Hiába drágulnak a lakások, mégis rengetegen vannak, akik megveszik

Hiába drágulnak a lakások, mégis rengetegen vannak, akik megveszik
A növekvő ingatlanárak ellenére sem csökkent az első lakásukat vásárló fiatalok aránya.

A növekvő ingatlanárak ellenére sem csökkent az első lakásukat vásárló fiatalok aránya - derül ki a Duna House elemzéséből.

A vásárlási célok között hosszú évek óta 20-25 százalékos arányával előkelő helyen áll az első, saját tulajdonú ingatlan megtalálása. A Magyar Nemzeti Bank versenyképességi programjában javasolt illetékkedvezmény növelése, új lakás esetén pedig az illetékkedvezmény értékhatárának folyamatos felülvizsgálata így több mint 30 ezer adásvételnél jelenthetne segítséget.

Az ingatlanpiacon mindig különös szerepben vannak az első lakásvásárlók, számuk és arányuk megmutatja a fiatalok gazdasági helyzetét és otthonteremtési lehetőségüket. Arányuk az elmúlt évek statisztikái alapján stabil, a fővárosban és vidéken egyaránt.

A családvédelmi és otthonteremtést segítő kormányzati intézkedések hatására azonban a következő években növekedhet a számuk az ingatlanpiaci szakértő szerint.

A jelenlegi ingatlanpiacon az első otthonukat kereső fővárosi fiatalok átlagosan 50-60 négyzetméteres lakást választanak, amelyre 25-30 millió forintot szánnak. Vidéken ennél nagyobb, 70-80 négyzetméteres ingatlanok a keresettek körükben, amelyért 15 millió forint körül fizetnek - mondta Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője. Véleménye szerint az MNB illetékkedvezménye a lakásvásárlás járulékos költségeinél jelentene kedvezményt a fiatalok számára, amely tovább segítheti a vásárlási motivációjukat.

 

napi.hu