A helyi értékek kutatása a cél – Értékmustra Szabolcs-Szatmár-Beregben

Lépésről – értékre Hazánk Tündéri Mezején, avagy Értékmustra Szabolcs-Szatmár-Beregben címmel megyejáró sorozatot indított Megyei Értéktár bizottság. Céljuk az, hogy tovább kutassák a helyi értékeket. A turné harmadik állomása a Sóstói Múzeumfalu Pálinkaháza volt.


A Sóstói Múzeumfalu Pálinkaházában volt a harmadik állomása a Lépésről- ÉRTÉKRE elnevezésű megyei értékmustrának, amellyel szeretnék bemutatni a megye értékeit más megvilágosításban is.

Az első állomás Baktalórántháza volt, a második Kállósemjén, most pedig itt vagyunk a Sóstói Múzeumfaluban a Pálinkaházban, amely mind a megyei értéktárnak is a része, mind pedig a Nyíregyházi Városi Értéktárnak is a része. Pontosan ezt szerettük volna a mai sajtótájékoztatón kihangsúlyozni, hogy a Nyíregyházi Értéktárban megtalálható értékek mennyire összhangban vannak a megyei értéktárral.

– mondta el Baracsi Endre, a megyei közgyűlés alelnöke.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajosy

A megyei értéktár bizottság szervezi a megye területén azonosított települési és tájegységi értéktárak adatainak összesítését, azonosítja a megye területén fellelhető nemzeti értékeket, létrehozza a megyei értéktárat. A megyei értéktár 101 értéke közül 25 darab nyíregyházi érték, Nyíregyházához köthető.

Nagyon sok értékünk van, hagyománnyal, kultúrával teli. Nem elég, hogy itt van a jelenben, azt a jövőnek is át kell adni, a következő generációnak. Érdekes ez a feladatunk, hiszen nagyon gyors és információ teljes ez a mai világ. A fiataloknak átadni a régmúltról valamit, a hagyományainkat, az nagyon nehéz, de Nyíregyháza egy modern város és megteremtette, hogy lehetőség legyen a fiatalokkal is megismertetni mind azt, amink van.

– mondta el Dr. Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár.


További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere kiemelte a rendezvényen, hogy Nyíregyháza városa és a megye között nagyon jó az együttműködés. A város lakosságának száma évek alatt megduplázódott és az itt élők nagy része, a megyéből települt át ide.

Nem elválasztható a megyeszékhely és a megye. Itt a Múzeumfaluba a legjobb helyet adjuk ahhoz, hogy bemutassuk az értékeinket és azt az összefogást, ami szükséges a megyeszékhely és a megye között. Egyébként ezek az értékek sokrétűek, az építészeti örökség itt nyilvánvalóan megjelenik, de nem csak az, hanem a hagyományok, szokások, szakmák, népdalok és néptánc is.

– mondta el Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

A megyei értékmustra rendezvénysorozat tovább folytatódik, legalább még három helyszínre szeretnének ellátogatni a szervezők. A következő állomás Nyírtelken lesz.


Kanócz Rita