Helló lapcsánka
A Helló Nyíregyháza rendezvény Mosoly utczájában nemcsak kellemes dallamok, de ínycsiklandozó illatok is várják az ide látogatókat. A civil szervezetek sorában a Nyírségi Ízkirályok Egyesülete lapcsánkával kínálja köszönőtallérért, az arra járókat.

Nem véletlen, hogy kígyózó sorok állnak a civil szervezet standjánál, hiszen egyedülállóan finom lapcsánkát kínál Szoboszlai Gyula mesterszakács. Meg is szereztem tőle a receptet önöknek. Bár ő – már számos főzési rekorderként – csak több száz adagban tud gondolkodni, én igyekeztem leredukálni a hozzávalókat családi adagra.
Hozzávalók: 1 kg krumpli, 2 tojás, 4-5 gerezd fokhagyma, só, bors, liszt és olaj a sütéshez.
Elkészítés: A nyers krumplit nagylyukú reszelőn lereszeljük, hozzáadjuk a tojásokat, fűszerezzük, és annyi liszttel keverjük össze, hogy kicsit sűrűbb palacsintatésztaszerű masszát kapjunk.
Forró olajba kanállal szaggatjuk, kicsit ellapogatjuk, és mindkét oldalát pirosra sütjük.
Igazán gyorsan elkészíthető, ehetjük magában, tejföllel és sajttal is. De kiváló húsokhoz köretnek, de még bundának is, hiszen a borzas húsok igazán finomak. A lapcsánkatésztába forgatott hússzeletek, kisütés után igen finom és laktató eledelek.