Helebrandt: Még most sem hiszem el!

Magyar zászlóval, égbe emelt karokkal érkezett meg Helebrandt Máté a célba. A londoni atlétikai világbajnokságon ő okozta a magyar delegáció harmadik nagy meglepetését. Olimpiai érmeseket, világbajnokokat maga mögött hagyva, hatodikként érkezett meg az 50 kilométeres gyaloglás céljába.

További képekért kattintson a fotóra! (Fotók: Szarka Lajos)

 

„A nyíregyházi sport emblematikus figurájává vált!”

 

Szerdán már Nyíregyházán méltatta a Nyíregyházi Sportcentrum igazgatója Helebrandt Mátét. Kósa Árpád hangsúlyozta; a 28 éves sportoló pontszerző helyen végzett, amire senki sem számított. Az igazgató szerint az eredmény nemcsak elképesztő, hanem azt is jelenti, hogy a gyaloglónak minden segítséget meg kell adni ahhoz, hogy a következő olimpián még komolyabb sikert érhessen el.

 

„Nagyon jó érzés itt ülni egy ilyen eredmény után!”

 

Helebrandt Máté elmondta, idén kevés versenyen indult, sok sérüléssel küzdött. Az elmúlt fél év kemény, kitartó munkája azonban meghozta az eredményt. A sportoló ezt edzőjének, szüleinek és kedvesének köszönte meg. Hozzáfűzte, 2012-ben a londoni olimpián már megismerkedett a pályával. Most a hőmérséklet is nagyon kedvezőnek bizonyult. Hozzáfűzte, ez csupán a második ötven kilométeres versenye volt, emiatt elvárások és nagyobb izgalom nélkül vágott neki az embert próbáló távnak. A négy órás küzdelem első felében maga is alig hitte el, milyen jól megy a gyaloglás. Attól tartott, hogy nem bírja majd ezt a feszes tempót a végéig. – 35 kilométernél még utolsókból is lehetnek az elsők, elsőkből is lehetnek utolsók. Én is, amikor a táv felénél ránéztem az órámra, láttam, hogy bőven országos csúcson belül vagyok. Szóval nagyon jó részidőm volt, ott egy kicsit meg is ijedtem, lehet, hogy gyors volt a táv első fele, hogy fogom bírni a végét. Nem fogja-e ez megbosszulni magát a végén. Hála istennek nem így történt – tette hozzá Máté.

 

Egyből a világ élvonalába került

 

Máté a hatodik helyezéssel és az új országos csúcsnak is számító idővel egyből a világ élvonalába került. Saját elmondása szerint ezzel a gondolattal még barátkoznia kell. Hozzáfűzte, mostantól kezdve az lesz az elvárás irányába, hogy a világversenyeken az első nyolc közé kerüljön. Az első komolyabb megmérettetése jövőre a berlini Európa-bajnokság lehet. A világbajnokságon hozott idejével a harmadik legjobb európainak számít a mezőnyben, 50 kilométeren, így akár egy érem megszerzése is szóba kerülhet. Máténak addig keményen kell edzenie, a legközelebbi nagy próbatétele pedig jövő hét végén lesz, hiszen kedvesével akkor fogadnak örök hűséget egymásnak.

 

Z. Pintye Zsolt