„Hazánk szentje, szabadság vezére" – Ilyés Gábort legújabb kötetéről kérdeztük
„Hazánk szentje, szabadság vezére

Ilyés Gábor helytörténész „Hazánk szentje, szabadság vezére" II. Rákóczi Ferenc és az általa vezetett szabadságharc emlékjelei Borsitól Rodostóig című kötetének bemutatóját tartották a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár kamaratermében. A kötetet hangszeres kísérettel Dr. Mészáros Kálmán hadtörténész mutatta be a közönségnek, aki egyben a munkát lektorálta is.

II. Rákóczi Ferenc a magyar történelem egyik legismertebb és legnépszerűbb alakja, nevét sok száz közterület és intézmény viseli, a néphagyomány számos famatuzsálemet és vízforrást kapcsol a személyéhez, születésnapja, március 27-e pedig 2015 óta nemzeti emléknapunk is. Rákóczi kultuszának meghatározó emlékjeleit gyűjtötte össze Ilyés Gábor helytörténész, aki munkáján már 17 éve dolgozik.

300 település 610 emlékhelye kapott helyet a kötetben, melyet a szerző többek között azzal a céllal is jelentetett meg, hogy közelebb hozza a történelmet a fiatalabb korosztállyal.

Ilyés Gábor számára munkája egyben szenvedéllyé is vált az évek során. Legújabb kötetének kutatómunkái során is akadtak olyan emlékjelek, melyek igazán nagy hatással voltak rá.

A sok éves munka megkoronázása volt a szerdai kötetbemutató, de a kutatás nem áll meg, hiszen újabb felfedezésre és bemutatásra váró emlékjelek várnak Ilyés Gáborra, a tervek szerint most kifejezetten  Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére fókuszálva.

További részletekért tekintse meg beszélgetésünket:

Kapcsolódó galéria

Ilyés Gábor kötetbemutatója a könyvtárban