Hátizsákkal a Zemplénben
Napsütés, csodás színekben pompázó őszi falevelek, kinek van kedve a négy fal között tölteni a hétvégét? Irány a természet… Irány a Szirmay-kastély! Nyíregyházától alig 40 kilométerre található az ódon remekmű, vagyis ami megmaradt belőle. Az izgalmakat, érdekességeket kereső kirándulóknak ideális cél lehet az elhagyatott épület.

Autóval: Nyíregyházi indulással a 38-as főúton haladunk végig, Tokajt elhagyva a 4. lehetőségnél balra kanyarodunk (a kastélyrom már a főútról is látható).
Tömegközlekedéssel: Nyíregyháza–Tokaj vasút, aztán alig több mint fél óra séta után érkezés a kastélyhoz.

A hajdani kastély alsó szintje bejárható, noha a szomszédos tó halőre óva int, „csak saját felelősséggel”. Belépve hatalmas terek, omladozó falak, dohos történelem-illat és egy letűnt kor emléke fogad. Az üres szobákat bejárva eljuthatunk egy apró helyiségbe – tele a múlt századából ránk maradt papírokkal. Órákat tudtam volna eltölteni böngészésükkel, a kézben szétmorzsolható papír érzésétől „ott és akkor” éreztem magam. Tovább haladva egy szűk lépcsőfeljáró keresztezi az utat, mely egyenesen a padlásra vinne – ha a lépcsőfokok és a gerendák hiánya nem akadályozná mindezt. A kíváncsiságtól vezérelve ameddig lehetett feljutottam és így szerencsém volt találkozni a kastély jelenlegi tulajdonosával, egy bagollyal. Mivel láthatóan nem volt vendégváró hangulatában, inkább illendően tovább is álltam.

A kastély történelmi hátterét homály fedi, a tervező és építő is ismeretlen. Annyi tudható, hogy a Szirmay család tulajdona volt és csak időszakosan használták, jóval később pedig állattartási célokra szolgált. Szirmay Antal, a kastély hajdani ura több szálon is kapcsolódik megyénkhez. Többek között Nyíregyháza testvérvárosában, Eperjesen született, és az egykori Szatmár vármegye első, 1809-ben megjelent monográfiáját is neki köszönhetjük, melyben történeti, társadalmi és földrajzi leírás is található.

A környék azonban nemcsak a régi korok, kultúrák szerelmeseinek kedvez, a kastély közvetlen közelében lévő Kengyel-tó kiváló horgászási lehetőséget nyújt – hátrapillantva pedig, lenyűgöző látvány tárul elénk, amit le is fényképeztünk.

Érdemes ellátogatni a Nyíregyházához közeli Szirmay-kastélyhoz és átélni a hely nyújtotta időutazást – örök élmény marad. A kastély látogatása után pedig kötelezően ajánlott felkeresni a tokaji pincéket.

Megközelíthetőség:

Farkas Fanni

(Fotó: Kohut Árpád)