Hatalmasra nőtt a kis rinocérosz

Szépen cseperedik Aman, a Nyíregyházi Állatpark közel másfél éves indiai orrszarvú borja. A kis egyszarvú hatalmasat nőtt születése óta, testtömegét megsokszorozta, súlya jelenleg körülbelül 400 kilogramm.

A Nyíregyházi Állatparkban 2022 őszén – 16 hónapnyi vemhesség – után 60 kilogrammal látott napvilágot a kis indiai orrszarvú. Óriási zoológiai siker volt a rinocéroszborjú születése, hiszen már az komoly szakértelmet igényel, hogy természetes módon párzásra bírják ezeket a fogságban nagyon ritkán szaporodó, magányos életmódú állatokat. Jó egészségnek örvend az indiai orrszarvú bébi, szinte napról napra növekszik, közel másfél év alatt testsúlya 400 kilósra gyarapodott. A kis egyszarvú igazi közönségkedvenc az állatpark vendégei körében, nevét is a látogatók javaslatai közül választották ki.

„A kis borjú az Aman nevet kapta, ami békét jelent, s ehhez hűen ő egy nagyon békés természetű, ám mégis játékos állat. Az anyjával nagyon szeret incselkedni, illetve nagyon szereti, ha a gondozók fürdetik őt, langyos vízzel a téli időszakban, vagy nyáron hideg vízzel”

– tette hozzá Veres Péter, a Nyíregyházi Állatpark munkatársa. Míg a kezdeti időszakban a rinocéroszbébit és anyját csak az India-házban láthatták a park vendégei, mára már a külső kifutóban is megcsodálhatják a látogatók.

Az indiai orrszarvú a Földön élő öt rinocéroszfaj egyike, és a legnagyobb méretű ázsiai orrszarvúfaj, testtömege 1800–2700 kilogramm. A 2–5 centiméter vastag, barnásszürke bőre gazdagon redőzött, melynek hatására megjelenése a középkori lovagok páncélzatára emlékeztet – ezért nevezik a fajt páncélos orrszarvúnak is. Természetes élőhelyén – Indiában és Nepálban – a fiatal egyedekre a tigrisek jelenthetnek veszélyt, a felnőtt állatok egyetlen ellensége azonban csak az ember. Élőhelyei egyre fogyatkoznak, ám a legnagyobb veszélyt mindmáig az orvvadászat jelenti számukra. Tülkének ugyanis a tradicionális keleti orvoslásban gyógyhatást tulajdonítanak, valamint Jemenben, a dzsambia nevű tradicionális tőr markolatát is orrszarvútülökből készítik. A faj védelme érdekében, az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége Fajmegőrzési Programot állított fel, melynek keretében mindösszesen 73 egyed él Európa állatkertjeiben.

Helmeczy Éva