Hasznos közfoglalkoztatás – Értéket teremt és jövőre is folytatódik!

Értéket teremt a közfoglalkoztatási program, mely jövőre is folytatódik – ez is kiderült a III. Közfoglalkoztatási Kiállításon és Vásáron. A Continental Aréna parkolójában rendezett megyei seregszemlén Szabolcs-Szatmár-Bereg településeinek közel egyharmada érkezett olyan termékekkel, amiket a programon belül állítanak elő. Idén először termékdíjakat is átadtak, a penyigei égig érő zöldségek lettek a legnépszerűbbek.


Már a nyitás előtt nagy volt a sürgés-forgás a csarnok parkolójában: idén több mint 70 megyei település hozta el a portékáját. Kizárólag olyanokat, amiket a kormányzat által finanszírozott közfoglalkoztatotti programon belül készítettek. Ipari, mezőgazdasági, hús- és tejtermékek jelezték: értékteremtő a folyamat, mely sokaknak ad átmenetileg megélhetési lehetőséget, amire büszkék lehetnek – hangsúlyozta megnyitójában a kiállítást szervező megyei kormányhivatal vezetője.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

Román István, megyei kormánymegbízott elmondta:

Azt az üzenetet hordozzák, hogy az itt élő emberek tudnak értékes dolgokat előállítani, hogy az itt élő embereknek vannak tervei, ötletei, és azt is, hogy a Belügyminisztérium, illetve a kormány figyelmének következtében ezekre az ötletekre források is érkeznek a megyébe.

A megyei kormánymegbízott hangsúlyozta, egyre jobbak a foglalkoztatási mutatók térségünkben is, Szabolcsban már 250 ezren dolgoznak, de ezekre a programokra még szükség van, különösen a hátrányosabb helyzetű járásokban. A kiállításra idén is érkező dr. Hoffmann Imre, közfoglalkoztatásért helyettes államtitkár ezt azzal erősítette meg beszédében, hogy ezek egyben kis vidékfejlesztési programoknak is nevezhetők, melyek most 142 ezer embernek adnak átmenetileg lehetőséget a megélhetésre az úgynevezett másodlagos munkaerőpiacon. Ez a szám már 80 ezerrel kevesebb, mint két éve, és egyre többen helyezkednek el állásban is a közfoglalkoztatás után, melyre a kormány jövőre is 180 milliárd forintot szavazott meg.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

Dr. Hoffmann Imre, a BM közfoglalkoztatási helyettes államtitkára hozzátette:

Mi azt mondtuk, hogy olyan programok valósuljanak meg, amelyek hasznosak, értékteremtőek, folyamatos munkavégzést tesznek lehetővé, és lehetőleg a programok az ország minden területén kivitelezhetők, gyakorolhatók legyenek. És a hátrányos helyzetű munkanélküliek számára legyenek elérhetőek elsősorban, az ország minden területén.

A kiállítást például azokban a házikókban tartották, amelyeket nyíregyházi hajléktalanok készítettek a Városüzemeltető cég projektjének keretében, mint arra dr. Ulrich Attila alpolgármester is utalt köszöntőjében. Idén először Termékdíj pályázatot is meghirdetett a kormányhivatal, a kiállító települések közül 26-an jelentkeztek rá áruikkal. A bronzérmet Mátészalka kültéri padjai kapták, a tiszadadai száraztészta lett a második helyezett, az arany díjat a 2016-ban a Belügyminisztérium által már elismert penyigei, szinte biominőségű, akár három méteres, fóliában termesztett paprika, paradicsom nyerte – ez jó a községnek és a közfoglalkoztatottaknak is.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

Juhász Gyula, Penyige polgármestere kiemelte:

Nagyon sokat jelent a településünknek, főként azoknak, akiknek nincs munkahelyük. A kormány lehetőséget biztosított ezáltal a településeknek, hogyha van ötletük és kapnak rá támogatást, akkor éljenek vele. Olyan dolgokat tudunk, ami miatt most itt állunk.

A megyei kiállítások után jövő hét végén országos seregszemlét rendeznek, természetesen a mi megyénkből érkező képviselőkkel.


Tarczy Gyula