Harc a gyorshajtás ellen

A gyorshajtás az egyik legelterjedtebb jogsértés és a legfőbb baleseti ok, melynek jelentős szerepe van a személyi sérüléssel járó balesetek bekövetkezésében. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának célja, hogy a sofőrök tartsák be a közlekedési szabályokat, és ezáltal javuljon a közlekedésbiztonsági helyzet.

Tájékoztatásuk szerint a gyorshajtók kiszűrésére a sebességmérők megléte sok esetben visszatartó erőt jelent. Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében hat darab VÉDA kapu működik a nap 24 órájában, az M3-as autópálya nyíregyházi pihenőjénél, Mátészalkán, Nyíregyháza belterületén pedig a 41-es főútvonalon és a 4-es számú főútvonalon, a László és Pazonyi úton.

A vármegyében 2 traffibox van állandó használatban, Leveleken és Nyíregyházán, a Szegfű utcán. A napokban pedig Újfehértó belterületi részén is üzembe helyeztek egy új eszközt.

Ezeken túl 5 mozgó sebességmérésre alkalmas eszköz van a vármegyében, amelyek folyamatosan, napi szinten ellenőriznek, illetve 9 darab VH-sebességmérőt alkalmaznak a közlekedésbiztonsági szervek a frekventált helyeken. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a sebességhatárok be nem tartása potenciális balesetveszélyt hordoz magában. A gyorshajtó járművezetők nem csak saját, de mások testi épségét is veszélyeztetik. Ezért is kérik a járművezetőket, hogy minden esetben tartsák be az előírt sebességhatárokat.