Hamarosan Tirpák Fesztivál!
A tirpákok mindennapjaival és étkeivel is megismerkedhetnek azok, akik hétvégén kilátogatnak a Tirpák Fesztiválra. A rendezvényt idén ötödik alkalommal szervezik meg a Kossuth téren. A kétnapos gasztronómiai fesztivál Pálinkanappal, Bogrács- és Grillbajnoksággal, valamint Retro Party-val is várja az érdeklődőket.

Kulturális gasztronómiai fesztivál

 

A tirpák ételek jellemzői, hogy egyszerű alapanyagból és egyszerűen készülnek. Az egyik legkedveltebb ilyen étek a lapcsánka, amelyet idén is megkóstolhatnak azok, akik kilátogatnak a Tirpák Fesztiválra. Nyíregyháza egyik legnépszerűbb rendezvénye a hagyományok ápolásáról és a gasztronómiáról szól elsődlegesen. Cirkás paszulyleves, köles-dödölle és pergelt savanyú káposztás csirásgaluska is lesz; a kétnapos rendezvényt idén ötödik alkalommal szervezik meg. Ezen a hétvégén egyébként 20 nyíregyházi étterem és hagyományőrző egyesület, valamint 7 iskola is bemutatkozik finomabbnál finomabb étkeivel. A Sipkay diákjai idén is remekelnek, ezúttal a Város Szilváslepényét sütik meg, amiből ezer adagot kínálnak majd az érdeklődő ínyenceknek. Dr. Ulrich Attila alpolgármester elmondta, Nyíregyháza három partnervárosának képviselői is főznek-sütnek majd, így lengyel, szlovák és ukrán ételeket is lehet kóstolni hétvégén.

 

Különleges programok, látvány, élmény

 

A kétnapos gasztronómiai fesztivál Pálinkanappal, Bogrács- és Grillbajnoksággal, valamint Retro Party-val is várja az érdeklődőket. Szombaton DJ Náksi, Betty Love, az Ámokfutók és a V-tech-es Kefir is szórakoztatja majd a nagyérdeműt, valamint a Fiesta frontembere, Csordás Tibi is énekel majd. A sztárfellépő pedig Dr. Alban lesz. A szombati bulihangulatot vasárnap Bogrács- és Grillbajnokság követi – a megmérettetés 10 órakor kezdődik. Délután pedig Lacibetyár Vigadója nyitja ki kapuit, majd ő zárja az V. Tirpák Fesztivált.

Dér Vivien

(Fotó: Szarka Lajos)