Hamarosan Nyíregyházán is megrendezésre kerül az Európai Autómentes Nap

A Kossuth téri programok célja, hogy felhívják a figyelmet az alternatív közlekedési módokra, erősítsék a közlekedés biztonságát, népszerűsítsék az egészséges életmódot és a kerékpározást.


Az Európai Mobilitási Hét keretében Nyíregyháza Önkormányzata és a Zöld Kerék Alapítvány szeptember 19.-én újra megrendezi az Európai Autómentes Napot a Kossuth téren. Nyíregyháza vezetése több szempontból is fontosnak tartja az alternatív közlekedési módok támogatását. A város ma már 60 kilométeres kerékpárút hálózattal rendelkezik, de megépült a Nyíregyháza és Tokaj közötti kerékpárút is. Emellett korszerűsítették a tömegközlekedést, gázüzemű autóbuszok járják az utcákat, de fejlesztéseket terveznek a város sétálhatóságának javítása érdekében is.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

Dr. Ulrich Attila alpolgármester elmondta, az autómentes napon nagyon fontos, hogy a kerékpárbarátok, a túrázók és az alternatív közlekedést kedvelők megtalálják a számításukat családjukkal együtt.

Emellett cél az is, hogy a különböző eszközökkel közlekedők megtalálják egymással a hangot, javítsunk a közlekedéskultúrán.

Bringára Nyíregyháza!

Az önkormányzatnak az autómentes nap megszervezésében régi partnere a Zöld Kerék Alapítvány. Kazai Béla elnök hangsúlyozta, nem autóellenesek, csak érdemes meggondolni, hogy például városon belül gyorsabb a kerékpár, nincs gond a parkolással, és bárhová el lehet jutni.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

Az autómentes napon természetesen jelen lesznek a rendőrség munkatársai is, hiszen a kerékpárosok és a gyalogosok a közlekedés legvédtelenebb résztvevői, szeretnék a balesetek számát minimálisra csökkenteni. A Kossuth téri programokon többek között lesz autóbaleset szimuláció, közel 30 civil szervezet mutatkozik be, a színpadon bábszínház, zene, sport és mozgásművészet. 17 órakor indul a kerékpáros felvonulás, Bringára Nyíregyháza szlogennel. A főtérre visszatérő bicikliseket extrém BMX bemutató szórakoztatja majd, de lesz tombolasorsolás, melynek fődíja két kerékpár. Az autómentes nap programját country tánc zárja.

 

Szoboszlai Tibor