Hamarosan befejeződik a Kölyökvár felújítása – Újra megtelik élettel az ikonikus épület!
Fotó: Szarka Lajos

Több mint 6 évtizeddel ezelőtt épült a Kölyökvár főépülete – a belváros ikonikus művelődési háza a Váci Mihály Kulturális Központhoz tartozik. A tagintézményben közösségi és kulturális programokat szerveztek, tehetségkutatókat és kiállításokat is tartottak; a lakosság értékteremtő és aktív közösségi életének egyik fontos helyszíne lett az elmúlt években, évtizedekben a Kölyökvár, amely központja többek között a Szabolcs Néptáncegyüttesnek, de itt próbálnak a Szabolcsi Koncert Fúvószenekar és Majorette Csoport, valamint a Nyíregyháza Táncklub táncosai is. Szükséges volt a korszerűsítés, fejlesztés.

A kivitelezés 2019. júliusban kezdődött. Mészáros Szilárd, a VMKK igazgatója elmondta:

A város művelődési házainak nagy része a VMKK fenntartásában működik. Ezért is örültünk nagyon, amikor kiderült, hogy az Alvégesi Művelődési Ház és a Kölyökvár is megújulhat egy TOP-os pályázat keretében. A Kölyökvár is nagyon fontos helyszín, hiszen számos nyíregyházi együttes, táncegyüttes itt próbál, itt alkot, itt készül. Most pedig megújulva, megszépülve és komolyabb infrastruktúrával ellátva, szeretnénk még tartalmasabb programokat is megvalósítani – reményeim szerint körülbelül márciustól, de természetesen februártól már szeretnénk belakni, illetve a közösségeink, a csoportok is alig várják már, hogy visszatérhessenek ide.

A „Nyíregyháza 3 közösségi színterének infrastrukturális fejlesztése” című projekt keretében korszerűsödik a Kölyökvár. A felújítás hamarosan befejeződik, a munkálatokat Dr. Adorján Gusztáv önkormányzati képviselő is megtekintette.

Ez a projekt, mintegy 270 millió forintos összeget jelentett, amelyből 230 millió forintot fordítottunk a Kölyökvár fejlesztésére. Természetesen ehhez a város is hozzátett. A végén járunk már a felújításnak, tehát a műszaki átadás előtt vagyunk néhány nappal – gyakorlatilag most egy bejárást csináltunk a padlástól a pincéig. Nagyon szépen fel van újítva, lesz sportpadló is, amelyen a táncosok tudnak akár gyakorolni, fellépni. A nyílászárók is ki lettek cserélve, kellemes meleg van itt most már, hiszen a fűtésrendszer is korszerűsödött.

A pince falszerkezete tömbszigetelést kapott, az emeleti nagyterem alatti födémszerkezetet és az oldalsó karzat tartószerkezetét is acélszerkezettel erősítették meg, kicserélték a nyílászárókat, felújították a vízhálózatot és a vizesblokkokat, a hátsó bejárathoz korlátliftet szereltek. A műszaki átadás-átvétel után eszközbeszerzés következik, többek között új függönyök lesznek a Kölyökvárban.

Kapcsolódó galéria

Helyszíni szemle a Kölyökvárban