Halott csecsemő Nyíregyházán – Megszüntette a nyomozást a rendőrség

Egy éve már, hogy felfoghatatlan tragédia híre rázta meg Nyíregyházát. Egy Mező utcai társasház tövében, a konténer mellett a járókelők egy halott csecsemőt találtak. Bár azonosították az anya DNS-profilját, a bűnügyi nyilvántartásban nem találtak egyezőséget, vagyis az elkövető nem került a hatóság látókörébe. Mint megtudtuk, az ismeretlen tettes ellen folytatott nyomozást a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya 2018. június 5-én meg is szüntette. 


A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság akkori tájékoztatása szerint büntetőeljárás keretében, szakértők bevonása mellett vizsgálták a haláleset körülményeit. Felhívást is közzé tettek, csatoltak egy képet egy véres „Street One” márkájú, lila színű virágmintás felsőről. Várták azok jelentkezését, akik tudták, ki viselhette a ruhadarabot. Ebbe a női felsőbe volt bebugyolálva az élettelen csecsemő. Keresték továbbá azt a nőt és férfit, akik hat gyermekkel együtt tartózkodtak a nyíregyházi Mező út 6. szám alatti társasház előtt 2017. november 19-én 14 órától 17 óráig.

DNS-profilt alkottak

A Nemzeti Szakértő és Kutató intézet DNS szakértői az anya vérét tartalmazó ruhának köszönhetően teljes DNS-profilt tudtak alkotni, azonban a bűnügyi nyilvántartásban nem találtak egyezőséget. Vagyis az elkövető nem került a hatóság látókörébe.

Nem történt bűncselekmény

A témát illetően megkerestük Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztályát, akik arról tájékoztatták szerkesztőségünket, hogy az ismeretlen tettes ellen folytatott nyomozást a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya 2018. június 5-én a büntetőeljárásról szóló 1998. évi XIX. törvény 190. § (1) bekezdés a) pontja alapján megszüntette. 

Az ügyész a nyomozást határozattal megszüntette, ugyanis a „cselekmény nem volt bűncselekmény”.

Halva született a gyermek

Úgy tudjuk, az ügyész azért hozta meg ezt a határozatot, mert az orvosszakértői vélemény alapján kiderült, a 2017. november 19-én, este 7 óra körül, a Mező utcai társasház tövében talált halott baba már nem élt, amikor az anyja magára hagyta az utcán. Halva született a csecsemő, ezt követően tették a konténer mellé.


Bruszel Dóra

Borítókép: MTI