Hallotta? Szinyei Merse Pál életmű-kiállítás a nyíregyházi múzeumban! Ne hagyja ki!

Harminc éve nem volt Magyarországon olyan különleges Szinyei Merse Pál kiállítás, mint ami péntektől látható Nyíregyházán. A festő nyolcvan legszebb alkotása tekinthető meg három hónapon keresztül a Jósa András Múzeumban. A kiállításra regisztrálni szükséges és meglepően kedvező jegyárakkal várják az érdeklődőket.

Lila ruhás nő, Majális és a Szerelmespár. Ezek Szinyei Merse Pál legismertebb festményei. Az egyik legkedveltebb és legismertebb magyar festő életműve azonban ettől sokkal gazdagabb. Péntek délelőttől bárki meggyőződhet majd erről. Szinyei 80 festménye tekinthető majd meg a Jósa András Múzeumban. A festő dédunokája szerint, az alkotó attól különleges, hogy Közép-Európában ő az egyedi előfutára a francia impresszionistáknak. 

Az impresszionizmust megelőző plein air festészet szempontjából a legnagyobb kincs Szinyei, ugyanis realizmus volt a környező országokban bőven, Magyarországon pedig romantika is volt. A romantika a millenniumi kiállításon is bőven virágzott még és csak az első bátortalan elismerései voltak 1896-ban a Majálisnak, holott ő azt 1873-ban festette.

– fogalmazott Szinyei Merse Anna, a kiállítás kurátora.

Szinyei az újabb attrakció!

A Szinyei kiállítás a Seuso kincsek és a Munkácsy tárlat után a Jósa András Múzeum újabb nagy dobása. A festmények többsége A Nemzeti Galériából származik, egy kisebb hányadát pedig magángyűjtők adták kölcsön. 

Három hónapon keresztül lehet látni a tárlatunkat, augusztus 23-tól november 23-ig. Szerettük volna, ha minél többen nézik meg ezt a kiállítást, ezért a belépőjegy árak nagyon kedvezők, felnőtteknek 1200 forint.

 – emelte ki Rémiás Tibor, a Jósa András Múzeum igazgatója.

Óránként 60 vendég láthatja

Az önkormányzat támogatta a Szinyei kiállítás megvalósítását. A városvezetés ugyanis célul tűzte ki, hogy különleges tárlatokat lehessen látni a szabolcsi megyeszékhelyen is.

Szinyei Merse Pál is egy olyan festőfejedelem volt, akinek a műveit érdemes a nyíregyházi közönségnek megnézni. A városvezetés célul tűzte ki, hogy a nyíregyházi kultúrát egy kicsit felvirágoztatja, pontosan azért, hogy az itt és a környéken élők, az itt dolgozók, tanulók láthassanak olyan kiállításokat, mint a Seuso volt, vagy most a Szinyei Merse Pál kiállítás.

– szögezte le Ulrich Attila, alpolgármester. 

Ha valaki szeretné megtekinteni a Szinyei kiállítást, annak érdemes felkeresnie a múzeum webportálját, mivel előzetes regisztrációra van szükség a látogatáshoz. A múzeum úgy tervezi, hogy óránként 60-an csodálhatják majd tárlatvezetéssel a lenyűgöző festményeket.  

Kapcsolódó galéria

Szinyei impressziói