Hallott már az ebösszeírásról? Ha van kutyája, köteles az ebet bejelenteni a NYÍRVV-nél!

Az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény rendelkezése alapján az eb tartási helye szerint illetékes önkormányzat – ebrendészeti feladatainak elvégzése érdekében, illetve a veszettség elleni oltás járványvédelmi vonatkozásaira való tekintettel – három évente legalább egy alkalommal ebösszeírást végez.


Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata a megyeszékhely közigazgatási területén, az ebnyilvántartással kapcsolatos feladatok elvégzésével a NYÍRVV Nonprofit Kft.-t bízta meg. Városunkban 2013-ban volt az első ebösszeírás, majd 2016-ban a második, a következő pedig 2019-ben lesz. Ám annak érdekében, hogy a nyilvántartás aktuális információkat tartalmazzon, minden négy hónaposnál idősebb eb tulajdonosának, tartójának egy úgynevezett Eb bejelentő lap-ot kell kitöltenie. A nyomtatványon szinte minden információt fel kell tüntetni a kutyával kapcsolatban, többek között a hívónevét, esetleges ivartalanításának időpontját és a veszettség elleni védőoltása során használt oltóanyag nevét is.

Szabó Edina, a NYÍRVV sajtóreferense elmondta:

Háromévente végez a NYÍRVV ebösszeírást, ami azt jelenti, hogy jövőre lesz esedékes a következő alkalom. De fontos, hogy időközben is aktuálisak maradhassanak az ebnyilvántartás adatai. Jelenleg a nyilvántartásunkban mintegy 12 ezer kutyát tartunk számon, de fontos, hogy az állattartók folyamatosan jelentsék a kutyák státuszában bekövetkező változásokat – legyen az szaporulat, költözés, ajándékozás, esetleges elhullás. Ennek elsősorban ebrendészeti és járványügyi okai vannak. Egyébként a legegyszerűbben a bejelentést úgy lehet megtenni, hogy a NYÍRVV honlapjáról letöltik a változás-bejelentő adatlapot és mondjuk elektronikusan az eb@nyirvv.hu e-mail címre visszajuttatják.

 

Az Eb bejelentő lap-ot a kutyatulajdonosoknak és -tartóknak kötelező kitölteni és azt eljuttatni a NYÍRVV részére. A nyomtatványt személyesen is el lehet vinni a NYÍRVV-hez, központjuk a Tüzér utca 2-4. szám alatt van. A nyomtatványoknak emellett gyűjtőládát helyeztek el többek között a Búza téri piaccsarnokban, valamint több állatorvosi rendelőben. De postai úton, valamint e-mailben is elküldhető a bejelentő lap. Az adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztása állatvédelmi bírságot vonhat maga után. A bírság legkisebb összege 30.000 forint.

 

Dér Vivien

Fotó: Internet