Hajóutak csoportosan vagy egyénileg?
Utazásaink megtervezésénél számtalan lehetőségünk van. Egyénileg utazzunk vagy válasszunk csoportos, szervezett utazást, esetleg csak részben vegyük igénybe az utazási iroda segítségét.

Igyekszünk mindkettőt kipróbálni, majd valamelyik utazási formára esküszünk és azt fogjuk előnyben részesíteni.
A választott utazási forma függ a desztinációtól, a távolságtól, az adott ország vagy térség biztonsági és gazdasági adottságait figyelembe véve az úti cél megvalósíthatóságától is.

Nehéz választani, hogy egyénileg vagy szervezetten utazzon az ember. Mindkettőnek megvannak az előnyei és hátrányai egyaránt.

A világ hatalmas méretű óceánjáróin utazni különleges és semmihez sem hasonlítható. A tengeri hajóutak széles választékát kínálják ma az utazási irodák szervezetten és csoportosan, de lehetőségünk van egyénileg is hajóra szállni.

Mi a különbség egy hagyományos társasút és egy csoportos hajóút között?

A hagyományos körutazások célja, hogy egy jól képzett idegenvezetővel az út során minél több nevezetességet lássunk, megismerjük az adott ország kultúráját, gasztronómiáját és természeti csodáit. A program alatt sokat utazunk, gyakran költözünk be és ki a szállodákba, az étkezéseket is csoportosan bonyolítjuk.

A programok lehetnek kötelezőek és fakultatívak, és olykor kapunk szabadidőt is, amit egyénileg eltölthetünk. A csoport kötelezően együtt él és mozog az út során. Sokat alkalmazkodunk az útitársainkhoz, akikkel akár életre szóló ismeretségeket is köthetünk.

A hajóutaknál a szervezett körutazás kifejezés mást jelent.

Az otthonunktól az indulási kikötőig

Nagy előnye a szervezett hajóutaknak, hogy a kikötőig az idegenvezetővel együtt csoportosan utazunk (repülővel vagy autóbusszal). A kikötő sok esetben a városközpont közelében található, de akár 70 kilométeres távolságban is lehet a várostól, mint például Róma Civitavecchia nevű kikötője. Nem kell aggódnunk, hogy időben érkezünk-e, hisz az utazási iroda pontosan megszervezi az odajutás minden részletét (ha kell, tranzitszállást is). Ha az indulás napján nincs reggeli repülőjárat, akkor már előző nap megérkezik a csoport. Az utazási irodák erre a napra magyar nyelvű programlehetőséget iktatnak be.

Ha egyéni hajóútra jelentkezünk, számolnunk kell azzal, hogy magunknak kell megszervezni a kikötőbe történő eljutást. Gondosan össze kell állítani a repülési menetrendet, ehhez igazítva transzfert kell foglalnunk. A hajótársaság saját transzferszolgáltatása csak az indulás és érkezés napján vehető igénybe. Nagy távolság és kis létszám esetén ez költséges. Ha saját autóval utazunk a kikötőbe, akkor ne felejtsünk el parkolót foglalni. Ezt kötelezően előre kell foglalni és 100 eur körüli díjra számíthatunk.
Ne feledjük a hajós utazás legfontosabb alapszabályát: a hajó nem vár! Aki nem pontos, a következő kikötőben tud csak csatlakozni.

Rovatunk szakértője Jeszenszki Istvánné.

Kérdéseit felteheti a hautaznikeszul@gmail.com e-mail címen.