Hajléktalanellátás - szigor a fedél nélküliek érdekében

Október 15-től tilos életvitelszerűen az utcán élni, miután hétfőtől életbe lépett egy új jogszabály. A kormány ezzel nemcsak azt szeretné elérni, hogy ne lehessen a nagyobb városok utcáin, aluljáróiban vagy éppen parkjaiban lakni, hanem az is a cél, hogy egyetlen fedél nélküli se maradjon biztonságos ellátás nélkül. Ennek érdekében 300 millió forinttal növelték a hajléktalanellátási alapot.


 

Mintegy negyed évszázada él az utcán a nyíregyházi Farkas György. A férfi amikor leszerelt a katonaságból, kiderült nincs hova mennie. A szülei ugyanis alkoholisták voltak és az életmódjuk miatt elvesztették azt az önkormányzati bérlakást, amiben éltek. A férfi saját elmondása szerint nem tudott mihez kezdni, így került az utcára.

 

- Tengtem-lengtem. Össze-vissza. Utána haverok befogadtak, volt, amikor egy fürdés, egy átöltözés erejéig, de nagyrészt kint voltam – fogalmazott Farkas György.

 

Napközben legtöbbször Jósavárosban a házak között próbálja meghúzni magát Farkas György és az éjszakák többségét is az utcán tölti. A hétfőn életbe lépett jogszabály miatt azonban ez szabálysértésnek minősül. A Periféria Egyesület munkatársai szórólapokkal járták a várost, hogy felhívják a fedél nélküliek figyelmét a törvényi változásokra.

 

Szabálysértést követ el, aki közterületen él...

 

A szakemberek igyekeznek minden utcán élő hajléktalant felkeresni és eljuttatni hozzájuk az információkat. Nem mindenki fogadta kitörő örömmel, hogy hétfőtől már nem élhet az utcán. Volt aki azt mondta, ő bizony akkor sem megy be a szállóra, ha ezért megbüntetik.

- Szállóra nem, meglopnak, meg ha nem adjuk oda az utolsó pénzünket, mert amit kapok, a 22800 forint az nem pénz, mert annyit kapok, ha nem adom oda, akkor megvernek. Így is ellopták az igazolványomat, bankkártyámat, Taj kártyámat, mindenemet – mondta el Kanalas Mária.

 

Az új jogszabály az egész országban tiltja, hogy a hajléktalanok az utcán éljenek. Eszerint már nem csak az önkormányzat által kijelölt területeken nem tartózkodhatnak hajléktalanok, hanem egyetlen közterületen sem. Nyíregyházán több tucat hajléktalant érinthet a változás.

- 40-45 ember van Nyíregyházán, akit fel kell világosítanunk erről a változásról. Hogy ezt hogy fogadják, nyilván tudomásul veszik, de a tapasztalatokról még igazából nem tudunk nyilatkozni – tette hozzá Fodor Béla, a Periféria Egyesület utcai szociális munkása.

 

Megnövelték a hajléktalanellátási alapot

 

A hétfőn életbe lépett törvényben az is szerepel, hogy közegészségügyi okok miatt akár meg is semmisítik azoknak a hajléktalanoknak a tárolhatatlan holmijait, akiket október 15-e után is az utcán találnak. A törvénnyel párhuzamosan ugyanakkor a fedél nélküliek érdekében a kormány döntött egy 300 millió forintos hajléktalanellátási tartalékalap létrehozásáról is. Ez az összeg biztosítja, hogy a nappali melegedők és az éjszakai menedékhelyek nyitvatartása illeszkedjen egymáshoz.

 

Z. Pintye Zsolt