Hadtudományi Vándorgyűlés – Közel harminc előadás
A Magyar Hadtudományi Társaság a magyar honvédség történelmének egyik kiemelkedő jelentőségű katonavárosa előtt tiszteleg azzal, hogy éves vándorgyűlését Nyíregyházán rendezi. Két nap alatt közel 30 előadást hallhatnak az érdeklődők többek között a katonai missziókról, a huszártörténelemről, valamint a hadtudomány fejlődéséről.

 

600 tag, fontos célkitűzések

 

A Magyar Hadtudományi Társaság állami szervektől, politikai pártoktól és mozgalmaktól független civil szervezet, amely 1990 óta működik azzal a céllal, hogy összefogja a hadtudomány művelésében élenjáró és iránta érdeklődő személyek tevékenységét. A mintegy 600 tagot számláló társaság kétnapos vándorgyűlését Nyíregyházán tartja. Tömböl László elnök kiemelte, céljuk a magyar honvédség és a magyar társadalom közötti kapcsolat erősítése, hiszen az erős, jól működő honvédség elképzelhetetlen a társadalom támogatása nélkül. Így különleges, érdekes előadásokkal szeretnék közelebb hozni a magyar honvédelem ügyét és a magyar honvédséget a civil lakossághoz, akár diákokhoz, hallgatókhoz, hogy lássák ők is, hogy mi a feladata a honvédségnek és milyen kihívásokkal áll szemben.

 

További képekért kattintson a fotóra! (Fotók: Szarka Lajos)

 

Méltó helyszín

 

Nyíregyháza katonai hagyományai nemcsak a környéken vívott csaták, hadjáratok, a harcok ártatlan áldozataként és ezzel összefüggő veszteségei miatt jelentős, hanem híres volt arról is, hogy a mindenkori hazai hadsereg újoncozó és toborzó bázisa volt hosszú történelmi korokon keresztül. Dr. Ulrich Attila alpolgármester szerint, a Magyar Hadtudományi Társaság jól választotta ki vándorgyűlésének helyszínét. Elmondta, Nyíregyháza nagy katonai múlttal rendelkezik, hiszen egészen a 16. századtól kezdve a magyar katonai hagyományokat vitte tovább és erősítette. Kiemelte:

„Kezdődött az egész a hajdúk betelepülésével, illetve a török korszakkal, amikor a katonaelemek igen sűrűn voltak jelen megyénkben is, majd folytatódik a 18. században a különböző huszárbandériumok megalapításával, majd a 19. században az ide települő huszárság, illetve az 5. kassai gyalogezred II. osztályának az ittlétével, majd pedig 1930-ban a hadi huszárságnak a létrejöttével, amikor egy új, önálló szervezetet szerveztek.”

Két nap alatt – csütörtökön és pénteken – közel 30 előadást hallhatnak az érdeklődők többek között a katonai missziókról, a huszártörténelemről, a hadilevéltárakról, valamint a hadtudomány fejlődéséről, a Váci Mihály Kulturális Központban, valamint a Nyíregyházi Egyetemen.

Dér Vivien