Ha csak egy videót néz meg ma, ez legyen az!

Maya, a Nyíregyházi Állatpark borneói orangutánhölgy 20 éves lett, így  gondozói meglepték egy ünnepi reggelivel és lencsevégre kapták az ünnepeltet.

Mivel az országban csak a Nyíregyházi Állatparkban élnek borneói orangutánok, különösen fontosnak tartják, hogy felhívják a figyelmet a faj kritikus helyzetére.

Míg az 1970-es években több százezer egyed élt még a Föld harmadik legnagyobb szigetén Borneón, napjainkban a számuk százezer alá csökkent. A drasztikus állomány csökkenésük miatt, az IUCN ( a Természetvédelmi Világszövetség), a kritikusan veszélyeztetett fajjá nyilvánította.

Az emberrel 97%-ban megegyező genetikai állománnyal rendelkező főemlősök számára, a legnagyobb veszélyt a vadászat, és az illegális kereskedelem mellett az élőhelyeik rohamos csökkenése jelenti, amit túlnyomórészt az olajpálma ültetvényeken folyó mezőgazdasági tevékenység, és a kapcsolódó útépítések okoznak.

A faj védelme érdekében kapcsolódott be a Nyíregyházi Állatpark, az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogramba, így most 2 tenyészpár él a Zöld Piramis kifutórendszerében, ahol Ázsia élővilága tekinthető meg.

Az orangután, a leglassabban szaporodó emlős állat. Bár a nőstények 7–10 éves korukban már ivarérettek, első kölyküket, rendszerint csak 15 éves koruk felett hozzák világra. Mivel a következőt általában 8 év múlva, így életük során általában 2-3 utódnak adnak csupán életet. A Nyíregyházi Állatparkban már született egy másik nősténynek kölyke, és reméljik hogy Maya és nemrég érkezett párja Mr. Miagi is hamarosan megörvendezteti a látogatókat egy bébivel.