Gyermekrajzokból álló kiállítás nyílt a Nyíregyházi Törvényszéken

A Nyíregyházi Törvényszék is csatlakozott az Országos Bírósági Hivatal támogatásával megvalósult kezdeményezéshez, melynek során a „Nyitott Bíróság” program keretében a ZOOM Egyesület és több törvényszék közös rajzpályázatot hirdetett.

„Az igazság arcai – jog és a bíróság színesben” elnevezésű pályázatra 39 gyermek nyújtotta be alkotását Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye 8 intézményéből. 2019. május 31-én rendezték meg a törvényszéken az ünnepélyes eredményhirdetést, ahol dr. Vadász Mihály, a törvényszék elnökhelyettese megköszönte a gyermekek, és a közreműködő pedagógusok munkáját, s minden pályázatot benyújtó gyermek részére oklevelet adott át. Az alkotásokat három kategóriában díjazták, valamint a zsűri és a bírósági dolgozók szavazatai alapján különdíjban is részesítették a legnépszerűbb rajzok készítőit. A dobogós helyezést elért tanulók külön, a korosztályukhoz illeszkedő, a szabadidő hasznos eltöltését szolgáló tárgyjutalomban részesültek.

Balogh Zsuzsa, a ZOOM Egyesület képviselője megköszönte a törvényszék és a gyermekek, részt vevő intézmények együttműködését a kezdeményezés megvalósításában, majd Olasz Ágnes művész tanár és Szilvási Júlia Róza tanuló közös fuvolajátéka színesítette a rendezvényt. Az eredményhirdetést követően dr. Vadász Mihály hivatalosan is megnyitotta a gyermekrajzokból álló tárlatot.

A pályázat kiírásának célja annak megismerése és bemutatása volt, hogy milyennek látják a gyermekek a bíróságot, a bírói munkát, s felhívják a figyelmet arra, hogy a fogyatékkal élő vagy tartósan beteg gyermekek között a kreatív kifejezésben sincs különbség. E célkitűzést segítette, hogy a pályázatban speciális nevelést nyújtó intézmények is részt vettek.

A kiállítás június 14-ig tekinthető meg a Nyíregyházi Törvényszék földszinti folyosóján.

 

Forrás: Nyíregyházi Törvényszék