Gyermekkönyvhónap videókkal – A kedvencek között: Nógrádi Gábor és a Pete Pite

Bár május 31-én véget ért az idei online Gyermekkönyvhónap, hátra van még a Lóci óriás lesz rajzpályázat eredményhirdetése. A könyvtár Facebook-oldalán és a YouTube-csatornán a továbbiakban is rákereshetnek az eseményre érkezett videókra.

 

A Móricz Zsigmond könyvtár online felületén a játékok és könyvajánlók között köszöntik a legnépszerűbb szerzők a gyerekeket, köztük Nógrádi Gábor is, aki Nyíregyházán született. Itt töltötte gyermek- és ifjúkorát. 9-10 éves volt, amikor verseket kezdett írni, majd novellákat, humoreszkeket. Debrecenben építőgépész-technikusi oklevelet szerzett, majd az ELTE népművelés–könyvtár szakán kapott diplomát. Első sikeres ifjúsági regénye a Gyerekrablás a Palánk utcában, melyből filmet is forgattak. Pete Pite című könyve 2000-ben IBBY-díjat kapott, az év legjobb ifjúsági könyvének járó kitüntetést. 2012-ben elnyerte a felnövekvő nemzedék irodalmi műveltségének alakításáért végzett kiemelkedő munkássága elismeréseként a Janikovszky Éva-díjat. És amit bárki tudhat, ő írta a Sose halunk meg című Koltai-film forgatókönyvét. De a Csocsó, a Meseautó, a Hippolyt vagy az Egy szoknya, egy nadrág is az ő munkája.

„Én elég könnyen viselem – nem hangzik kellemesen annak, aki nagyon nehezen, kínlódva tűri – ezt a bezártságot. Néha gondolok rájuk és próbálom átérezni az ő idegességüket, szorongásukat és feszültségüket, pláne ha kisgyerekek vannak, és mindig ki akarnak menni. Én megszoktam Nyíregyházán, amikor gyerek voltam a Vasvári Pál utca 10-ben. Nagyon sokszor voltam bezárva az egyetlen szobánkban, mert a szüleim dolgoztak és nem volt kire hagyni a kisgyereket. Én nagyon jól éreztem magam ott egyedül bezárva! A Pallas nagy lexikonát firkáltam, meg álmodoztam, ami aztán nagyon sokat segít abban, hogy az ember íróvá váljon, mert annak egyik nagy része az álmodozás. A másik része meg a szóbeli kifejezés, ugye, a fogalmazás. Amikor álmodoztam 5-6 éves koromban, akkor arról álmodoztam, hogy Puskás Öcsi 2 leszek, nála is jobb focista, aki berúgja a németek hálójába a győztes gólt, és világbajnokok leszünk. Na, ez nem jött be, mert sajnos nem tudok focizni” – mesélt gyerekkoráról Nógrádi Gábor, az író, költő, forgatókönyvíró.

Nógrádi Gábort terveiről és születő munkáiról is kérdeztük:

„Mindig ellátom magam munkával, általában három-négy dolgot csinálok egyszerre. Gyerekkönyv készül, ami ősszel fog megjelenni, egy nagyon érdekes regény. Egy kicsit a Mark Twain Koldus és királyfi témájára, de nagyon ma játszódó, egy ismeretlen országban. Ezen kívül a fiaimmal különböző apró terveink vannak a Vigyázz otthon! sorozattal, amiből most 15 videó felkerült a YouTube-ra, ilyen otthoni baleseteket megelőző videók. A bűnmegelőzésről, a lopásról van szó, meg a rablásról, zaklatásról, ilyesmiről. Megóvnak a lehetőség szerint az éles tárgyaktól, az áramtól, a gáztól, a tűztől, a méregtől, a vegyszerektől, a darázstól, a méhecskétől, a padlás, pince veszélyeitől, az ugrálástól – amiből a legtöbb baleset lesz. Ezt próbáljuk megelőzni a magunk módján.”

Folyton tanítok. Egész életemet ez mozgatta, regényeim is didaktikusak – mondta az író. Film? Az nincs. Pedig minden könyvet úgy írok, hogy film lesz belőle, de ifjúsági mozi mostanában nem készül.

És akkor vissza a könyvtárba, a Gyermekkönyvhónaphoz! A 120 éve született Szabó Lőrinc emlékére hirdette meg a könyvtár a Lóci óriás lesz című rajzpályázatot. A képek szintén felkerültek az online térbe, így június 9-ig szavazhatnak a közönségdíjra. 10-én lesz az eredményhirdetés, és a győztesek könyvjutalmát személyesen juttatják majd el a gyermekkönyvtár dolgozói.