Grundbirkózás Borbányán
Ősi magyar sportág mutatkozik be Nyíregyházán.

Október 17-én, a Borbányai Művelődési Ház udvarán (eső esetén a házban) rendez egy Grundbirkózó versenyt és övbirkózó bemutatót a Nyírsport SE. 
Az övbirkózás az ősi magyar Baranta harcművészet egyik ága. Ezt és a mongol, valamint a görög-római birkózás szabályait alapul véve dolgozták ki a harmincas években a térbirkózás, később az ötvenes években a grundbirkózás szabályait. Rendkívüli népszerűségnek örvendett, és 1978-tól diákolimpiai sportág lett.

A verseny teljesen nyílt, bárki nevezhet, nevezési díj nincs. Ebben a sportágban a küzdő felek oldalukhoz szorított kézzel közelednek egymás felé és igyekeznek egymást derekuknál (ölüknél) átölelni, hogy azután egy emeléssel, egy csavarással a földhöz csaphassák ellenfelüket. Az ölre birkózás, amely egyik alapját képezi a Kovács Sándor Pál és Szekeres István által rendszerbe foglalt és országosan is elterjesztett grundbirkózásnak, az ölünk mint testrészünk kifejezésből eredeztethető. Szombaton bárki megismerkedhet a sportággal, és akár ki is próbálhatja azt.

D. L.