Gondolta volna? Évente több mint tízezer kerékpárt lopnak el hazánkban!

Az ellopott kerékpárok nagy része azonosítatlan, pedig a vásárlásnál kapott papírokon az alvázszám is szerepel. Azt érdemes megjegyezni, felírni valahova, hiszen szinte bármikor ellophatják kétkerekű járművünket.


Néhány lopott kerékpár minden évben megkerül, de nyilvántartás híján nem tudják ki a tulajdonos, így nincs kinek visszaadni azokat. Érdemes a bicikliket regisztrálni a Bike Safe nevű oldalon, az adatbázishoz a rendőrség azonnal hozzáfér és így nagyobb eséllyel találják meg az ellopott kerékpárokat.

Senki se feledje lelakatolni a biciklijét, hiszen a tolvajok szemfülesek és elsősorban a lelakatolatlan kétkerekűeket keresik.

Bajusz Zsolt, a Profi Bringa üzletvezetője elmondta:

Napjainkban a kerékpározás reneszánszát éli, rendkívül népszerű szabadidős tevékenységgé vált és amennyire népszerű a kerékpározás, annyira népszerű a kerékpártolvajlás is. Ha kerékpárjainkat meg szeretnénk védeni a lopás ellen, akkor érdemes egy jó minőségű kerékpárzárat is vásárolni a járművünkhöz.

A biciklisek többféle lakat közül választhatnak, sokan spirálosat használnak, de akadnak olyanok, akik a hagyományosabb láncot használják. Persze van vékony, kicsi, színes, számzáras és még sorolhatnánk.

A kínálat nagy – egyre többen választják például az U-alakú lakatokat.

A lakatok, zárak között akad 1-2 ezer forintos is, de javasolt komolyabb, nagyobb biztonságot nyújtó zárat beszerezni, még ha az drágább is.

Egy kerékpár eltulajdonításához néhány másodperc is elegendő lehet, azonban kellő óvatossággal és megfelelő vagyonvédelmi eszközök, módszerek alkalmazásával ez a bűncselekmény is megelőzhető.

A statisztikák szerint egyre többen választják a kerékpár-biztosítást, amely évente pár ezer forintba kerül.

 

Dér Vivien

Fotó: Internet