Gerinces hála a mozdulásért
Egy fárasztó, szellemileg leterhelő nap után érkeztem meg a Mozdulj Nyíregyháza! programsorozat hétfői gerinctornájára. Néhány gyakorlat után teljesen kicserélve éreztem magam, hála a gyógytornászunk minden izmot megmozgató edzésének. Hazafelé csak az járt a fejemben, hogy minél több emberhez el kell juttatni az üzenetet: a gerinctorna jó, a gerinctorna fontos!

Kezdésként néhány légzési gyakorlat, majd bele is vágtunk a gerincmentő akcióba. A gerincet, csigolyákat, váll ízületeket lazító és átmozgató feladatok mellett egyensúlygyakorlatok is szerepeltek az egy órás edzésprogramban. A fiataloktól kezdve a szépkorúakig mindannyian együtt mozogtunk a gyógytornász instrukcióit követve. Hirtelen az a 60 perc nem is tűnt olyan hosszúnak, szinte repült az idő. Az egész testet megmozgató feladatok után kellemes fáradtság járta át a porcikákat, de egy kis szusszanás után mindenki újra telítődött energiával!

 

GERINCTORNÁRA FEL!

 

A gerinctorna fontosságához kétség sem férhet. Egyrészt segíti a gerincoszlopunk épségének fenntartását, tehát nem csak a megterhelt, gerincbántalmakkal küzdőknek ajánlott – ezek megelőzésében is fontos szerepet játszik. A gyakorlatok rendszeres használata pedig nem csak az egészségünk megőrzését segíti, hanem a helyes testtartást és az ízületkímélő mozgáskultúrát is elsajátíthatjuk általa. A gerinctornákon rendszeresen részt vevők érezhetik az erősítő hatást is, mivel az egyes sorozatok jól megdolgoztatják az izomzatot.

 

MÁR A MOZDULJ NYÍREGYHÁZA! ÓRARENDJÉBEN IS

 

Az órákon – mint a Mozdulj Nyíregyháza! edzésén is – nagy figyelmet fordítanak a nyújtásra, mely által az izmok rugalmasabbá válnak, így a mozgásunk fittebbé válik és az izomegyensúly helyreállítása után testünk hajlékonyabb lesz, mint valaha. Ezen kívül az javítja az erőnlétünket, növeli a terhelőképességünket és a energiaszintünkre is pozitív hatást gyakorol – nem véletlenül távoztak a nyíregyháziak igazi energiabombaként a hétfői gerinctornáról!

 

HÁLÁS RÉSZTVEVŐK

 

A Mozdulj Nyíregyháza! keretein belül a gerinctornán kívül még számos különféle programot próbálhatnak ki a mozogni vágyók, minden korosztály talál kedvére valót a színes kínálatban. Az órák népszerűségét az is bizonyítja, hogy szinte minden alkalommal telt házzal folynak és a résztvevők hálájukat szavakba is öntötték. A dr. Kovács Ferenc polgármester úrnak címzett levélben köszönetüket fejezték ki a tornázók az ingyenes sportolási lehetőség miatt és arra kérték, hogy jövőre is tegye lehetővé a folytatást. Közel 300 aláírást gyűjtöttek össze, a legidősebb aláíró pedig már 81 éves! Ebből is látszik, hogy minden korban lehet fitt az ember, úgyhogy ha csak a kifogásokat kereste, felejtse el őket – sportoljon az egészségért!

Farkas Fanni

Fotó: Kohut Árpád


Tisztelt Polgármester Úr!

Ezúton szeretnénk megköszönni Önnek és a Közgyűlésnek a Mozdulj Nyíregyháza! program keretében a városlakók részére biztosított ingyenes sportolási lehetőséget.

A legkisebbektől a nyugdíjasokig mindenki kedvére választhat a számára legmegfelelőbből.
Egyre többen ébrednek rá arra, hogy milyen fontos a mozgás, az egészség megőrzése.
Ezek az alkalmak jó lehetőséget biztosítanak arra is, hogy új ismerősökre, barátokra leljünk, odafigyeljünk egymásra

Hála és köszönet illeti a nagy lelkesedéssel és szakértelemmel rendelkező oktatók, edzők munkáját!
Amennyiben lehetőség van rá, kérjük a 2016-os esztendőben is tegyék lehetővé számunkra ennek a jó kezdeményezésnek a folytatását.

Köszönettel!