Új fejlesztésű hulladékaprító és -feldolgozó berendezést tesztelnek Nyíregyházán
Nyíregyházán tesztelnek egy új fejlesztésű hulladékaprító gépet. A berendezés habosított műanyag feldolgozására és újrahasznosításának előkészítésére alkalmas. A gépet ma mutatták be a Nyíregyházi Hulladékkezelő Központ szelektív hulladékválogató csarnokában.

Folyamatosan adagolják a hungarocellt a hulladékaprító gépbe a Nyíregyházi Hulladékkezelő Központban. Nyíregyházán tesztelnek egy új fejlesztésű, habosított műanyag feldolgozására és újrahasznosításának előkészítésére alkalmas berendezést.

NYÍREGYHÁZÁT VÁLASZTOTTÁK A TESZTRE

A szabolcsi megyeszékhelyen működik az ország legnagyobb hulladéktelepe, a hulladékkezelő gépeket fejlesztő cég ezért, és a város környezettudatossága miatt választotta Nyíregyházát arra, hogy kipróbálja az új gépet. Nyíregyházán kiemelt cél a szelektív hulladék gyűjtése és újrafeldolgozása, ezért jó lehetőség, hogy ide került a korszerű berendezés.

További képekért kattintson a fotóra!

– Ennek a gépnek a működtetésével a térségben is lehetőség nyílik arra, hogy a polisztirolhulladékot is hasznosítsuk, előkezeljük – mondta Petró Árpád, a TÉRSÉGI HULLADÉK-GAZDÁLKODÁSI Nonprofit Kft. ügyvezetője. – Ez a gép aprítja és tömöríti a hulladékanyagot, így egy olyan előkezelt hulladékot kapunk, amelynek a fajlagos szállítási költsége a korábbihoz képest jelentősen csökken.

HA BEVÁLIK, AKÁR MEG IS VÁSÁROLHATÓ A GÉP

A hulladékaprító és -feldolgozó berendezést Nyíregyháza polgármestere is megnézte, és ki is próbálta, hogyan működik. A gép kapacitását a tesztidőszak alatt mérik fel a szakemberek, az első mérések azt mutatják, hogy óránként másfél köbméter habosított műanyagot képes feldolgozni. 12 hónapig tesztelik a berendezést Nyíregyházán, ez után a gép akár meg is vásárolható.

– Ez a tesztidőszak ennek a lehetőségét is megteremti – mondta dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere. – Az az együttműködésünk során konkretizálódik, hogy milyen feltételekkel, hogyan érdemes ebbe az irányba elmozdulni. De az egy év arra is jó, hogy kiderüljön – és ez is egy fontos információ egy esetleges vásárláshoz –, hogyan tudnánk ennek a gépnek a kapacitását jól kihasználni.
A tesztelések során mért hulladékmennyiség és a gép hatékonyságának felmérése után a berendezést ki tudják ajánlani a hulladéktermelőknek is, amelyek a gép használatával jelentősen csökkenthetik szállítási költségeiket.

F. A.

(Fotó: Kohut Árpád)