Futball a játék öröméért
Tanulásban akadályozott fiataloknak rendeztek labdarúgótornát. A regionális döntőre Hajdú-Bihar és Szolnok megyéből is érkeztek együttesek, a legjobbak pedig az országos fináléba jutottak. A diákok számára nem az eredmény volt a lényeg, hanem a játék.

A speciális szakiskolák tanulói futballoztak a Zay Anna iskola tornatermében. A résztvevők valamennyien tanulásban akadályozottak. Eddig a 16 év alattiak vehettek részt az MLSZ Grassroots szociális programjának keretében rendezett tornákon, így viszont sok fiatal nem indulhatott. Most ők is pályára léphettek.

– A szakiskolások számára is szeretnénk lehetőséget biztosítani, hiszen ez eddig egy fehér folt volt. Nem az eredmény a lényeg, hanem a játék, hogy tanórán kívül is focizhassanak ezek a fiatalok. Ehhez próbálunk lehetőségeket biztosítani – mondta Petrika Ibolya, az MLSZ Grassroots Szociális Program vezetője.

A regionális döntőn külön divíziókba osztották a csapatokat, így mérték össze tudásukat az együttesek. Hét csapat érkezett, nemcsak Nyíregyházáról, illetve Nyírbátorból, hanem Hajdú-Biharból és Szolnok megyéből is. A legjobbak az országos döntőbe jutottak, de több sportágban is előfordult, hogy nemzetközi versenyekre is kijutottak a tanulók.

– Az Éltes Mátyás iskola kosárlabdacsapata már ott lehetett Dublinban nemzetközi versenyen, és képviselhette nemcsak iskoláját, hanem Magyarországot is. A fiatalok számára ez óriási élményt jelentett – mondta Szendrei Istvánné szervező.

A szervezők a regionális tornából szeretnének hagyományt teremteni, és minden évben megrendezni.

Dankó L.