Fucsovics – Az edzőm nélkül nem jutok el idáig

A nyíregyházi teniszezőnek jól indult a pályafutása, 18 évesen junior Grand Slam-győztesnek mondhatta magát wimbledoni diadalának köszönhetően, de ezek után törés következett a pályafutásában, amelyből hosszú idő volt kikecmeregni. Ebben nagy segítségére volt jelenlegi edzője, Sávolt Attila is.

Felejthetetlen élmény számára, hogy Melbourne-ben pályára léphetett egyik legnagyobb példaképe, Roger Federer ellen.

Lehet, hogy a tehetségem megvolt hozzá, viszont ehhez kellett egy nagyon jó edző Sávolt Attila személyében, nélküle biztos, hogy nem jutottam volna el idáig. Megtanított olyan dolgokra, amik benne megvolt, az ő karrierjében, az enyémből viszont hiányoztak. Nekem óriási élmény volt, hogy elérhettem egyik gyerekkori álmomat, pláne egy ilyen rangos versenyen, a negyeddöntőbe jutásért, óriási élmény volt.

A Grand Slam-tornákon eddig nem jöttek úgy az eredmények, mint ahogyan remélte, ezért is volt ekkora jelentősége annak, hogy Ausztráliában sikerült megnyernie első mérkőzését moldáviai ellenfelével szemben.

Nagyon tartottam az első mérkőzéstől, örültem, hogy Radu Albottal játszom, mert ismertem a játékát, bár kaptam már ki tőle, de többször megvertem. Azért tartottam az első mérkőzéstől, mert Grand Slam-tornán előtte sosem nyertem mérkőzést, nagyon át akartam törni ezt a gátat. Végül ez nagyon jól sikerült és belelendülhettem a játékba. Egyébként ez egy nagyon nehéz mérkőzés volt, fizikálisan nagyon megterhelt, de annyira belehozott a játékba, hogy még három meccset tudtam nyerni. A negyedikben csak Federer tudott megállítani. Belülről azt éreztem, hogy nem ment olyan jól a játék, de ellene nagyon nehéz jól játszani. A meccs 90 százalékában az ő akarata teljesült, de mindent otthagytam a pályán. Küzdöttem, és mentálisan végig erős tudtam maradni. Mindig is ez volt az álmom, minden reggel úgy keltem, hogy én igenis el fogok ide érni. Így, hogy 63. vagyok azt lehet mondani, hogy stabilan top 100-as játékos vagyok, a következő célom a top 50.

A következő nagy feladat a számára az előttünk álló Davis kupa-mérkőzés a tavaly döntőt játszó belgákkal a világcsoportban.

Eddig is mi voltunk az esélytelenek, a szlovákok és az oroszok ellen is, úgy gondolom, hogy most is meglepetést tudunk okozni, igaz, hogy van egy top 10-es játékosuk (David Goffin, a hetedik a világranglistán). Nagyon nehéz lesz ellene játszani. Biztos, hogy most nagyon motivált lesz, mert Ausztráliában nem sikerült a versenye. Annak örülök, hogy a második játékosuk, Darcis nem tud játszani, így az, aki helyette játszik csak a 120. a ranglistán.

 

Forrás: m4sport.hu