Frontérzékenység – Sok embernek nehezen indult a kedd
Frontérzékenység – Sok embernek nehezen indult a kedd

Gyengeség, vérnyomásproblémák és fejfájás – sokan tapasztalják ezeket a tüneteket a frontok idején. A környezeti hatások nagyban befolyásolják a szervezetünk működését, érdemes ilyenkor többet pihenni, 2-3 liter folyadékot és könnyű ételeket fogyasztani.

Hétfőn még nyárias meleg volt térségünkben, estére már beborult, reggelre pedig megérkezett a hidegfront. Nagyjából 12 óra leforgása alatt felére csökkent a hőmérséklet. Sokan nem örülnek az esőnek, az erős szélnek, de nemcsak a hangulatát ronthatja el valakinek az időjárás, sokan kifejezetten érzékenyek a frontokra.

A frontok hatása

Az ember hajlamos a saját szervezetére egy különálló rendszerként gondolni, de igazándiból nagyon szoros kapcsolatban vagyunk a környezetünkkel és a környezeti hatások sokkal jobban befolyásolják a szervezetünk működését, mint ahogy azt igazából gondolnánk. A szervezetnek rengetegféle kompenzáló mechanizmusa van, hogy saját egyensúlyát fenntartsa, ami nyilvánvalóan mindenféle belső változtatásokkal, illetve energiabefektetéssel jár, ha hirtelen alakulnak ki ilyen környezeti változások, tehát hirtelen esik le vagy emelkedik meg a hőmérséklet, ha hirtelen van légnyomásváltozás meg egyéb eltérés az időjárási viszonyokban, akkor azoknál az embereknél, akiknek kicsit kimerültebb a szervezete vagy egyszerűen csak nem tud megfelelően, elég gyorsan adaptálódni ezekhez a környezeti változásokhoz, mindenféle tünetek jönnek elő náluk, őket szoktuk frontérzékeny embereknek hívni

– közölte dr. Kiss Csaba háziorvos.

Eltérő tünetek

A tünetek nagyon változatosak lehetnek, általánosságban véve a gyengeség, a koncentrációzavar, a fejfájás és vérnyomás-ingadozás szokott problémaként jelentkezni, esetleg azoknak, akiknek van valamilyen szívbetegségük, annak az átmeneti rosszabbodása is előfordulhat – tette hozzá az orvos. A tünetek széles skálán mozognak és egyénenként eltérhetnek. A frontérzékenység megjelenését a szervezet aktuális állapota is befolyásolja.

Jó tanácsok az orvostól

Ha valaki tudja, hogy érzékeny az időjárás-változásra, javasolt csökkentenie mind fizikailag, mind pedig szellemileg a leterheltségét a front idején.

Érdemes ilyenkor többet pihenni, könnyű, változatos étrendre váltani, ez alapból is fontos a hétköznapokon, de ilyenkor főleg oda kell arra figyelni, hogy naponta négyszer-ötször együnk kevesebbet, a nehéz, leterhelő, húsos-zsíros ételeket célszerű kerülni és inkább könnyebb, vitamindús ételeket fogyasszunk. Amit hajlamosak az emberek sokszor elfelejteni, az a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás, ilyenkor egy egészséges felnőtt embernek simán meg kell inni a napi két és fél, három liter vizet vagy gyümölcslevet, mindenféleképpen alkoholmentes folyadékokra gondolok ennél a két és fél, három literes mennyiségnél

– tette hozzá a háziorvos.

Megérkeztek a fagyosszentek

Szerdán a leghidegebb órákban a fagy sem kizárt és a magyar népi hagyomány szerint most van a fagyosszentek ideje is. Ez a Pongrác-, Szervác-, Bonifác-napok, vagyis május 12., 13., 14., valamint Orbán napjának, vagyis május 25-nek a közös elnevezése. A zsenge növényzet a májusi fagyokat sínyli meg a leginkább. Az előrejelzések szerint nagy lesz a hőmérsékleti kontraszt az országban a következő napokban és bár északra és északkeletre hűvösebb időt ígérnek, a hét végére a 20 fokot is meghaladja majd a hőmérséklet.