Formátlan formaruha…
Végignézve az elmúlt néhány olimpia formaruháit, érdekes csemegékre bukkan az ember.

Az amerikaiak 1984-ben, Los Angelesben viselt susogós melegítőjétől kezdve, a japánok 2004-ben, Athénban bemutatott virágmintás esőkabátján át, a franciák több alkalommal is meghökkentő formaruhájáig szinte minden felvonult már az ötkarikás játékokon. Sajnos a magyarok is okoztak csalódást ezen a téren. 2008-ban Pekingben például kicsit több lett a virágminta, mint kellett volna. Idén pedig mintha valahogy túlságosan egyszerűre sikerült volna a magyarok viselete. Félreértés ne essék, ha valami egyszerű, az az esetek nagy többségében tényleg nagyszerű is.

A brazil olimpiai játékok nyitónapján felvonuló magyar hölgyek és urak azonban leginkább úgy festettek, mintha egy évekkel ezelőtti Ralph Lauren divatbemutató modelljei lettek volna. A tervezői elgondolás nem volt rossz, sőt kifejezetten kedvelem a USE unused csapatát, de az olimpiai szetteket máshogy képzelem el. Nem kell lányainknak és fiainknak nemzeti színű trikolórt ölteni magukra, de mégis….hiányolom az erőteljesebb nemzeti vonalat a ruhákból. Városi, modern, praktikus, hordható szetteket álmodott meg a tervezőcsapat, ugyanakkor ezeket a ruhadarabokat bárhol megtalálhatjuk. Klasszikus sötétkék blézer, bézs capri nadrág, sötétkék csíkos pamutruha, mondom, akár Ralph Lauren is tervezhette volna.

[REKLAM]

Az alkotók a nemzeti színeket csak kiegészítő motívumként használják, pedig a helyszín az olimpia...amit versenyzőink viselnek, az az országmarketing része is. Továbbmenve, az egybeszabott, derékban húzott ruha vízszintes csíkjai szélesítenek, a plisszírozás úgyszintén, a lábszárközépig érő hossz pedig csak 180 cm fölött, kifejezetten formás, hosszú lábakon mutat jól. Ugyanez a helyzet a csíkos szoknya esetében is. A férfi öltözékek szintén a sportos, városi stílust képviselik, szabásukban pedig a legutolsó divatot. Jól néz ki, de semmi különleges. Ugyanakkor, ha a hordhatóság szempontjából vizsgáljuk az öltözékeket – ami a versenyzőink számára nagyon fontos –, akkor csillagos ötös az alkotóknak. A pólók, a cipők és a táskák is kifejezetten tetszenek, bár ebben a tervezők korábban is jeleskedtek. Kedves Olvasók! Klasszikus sportruházat született a Use unused tervezőinek asztalán, sajnos igazi kreativitás nélkül...

Piszár Tünde, stíluskommunikátor

(Fotó: internet)