Folytatódik a Kállay-kúria fejlesztése - Páratlan értékek otthona
Folytatódik a Kállay-kúria fejlesztése

A szülőhely iránti kötődést is erősítheti majd az elkészülő, nívós kulturális komplexum

Aki a nemrégiben teljesen felújított, új élményelemekkel (pl. rekortán futópálya, szökőkút) gazdagított Bessenyei téren sétál, minden bizonnyal megcsodálja az egyik meghatározó épületet, az úgynevezett Kállay-kúriát. (Nevezik a köznyelvben ház-nak is, de a projektben az elsõ elnevezés kapott helyet.) Nos, a szerkesztőségünkhöz érkezett sajtóközlemény szerint folytatódik a korábban komplexen tervezett fejlesztés, így nemcsak a külsőért érdemes megállni előtte, mert bent igazi csodák várnak majd – a lokálpatrióta érzések erősítése mellett a városunkba érkezőknek is kuriózum lesz.

A projekt kommunikációjáért felelős cég a héten kiadott sajtóközleményében emlékeztet, a Kállay-kúria főépületének felújítása az első ütemben már megvalósult, mégpedig a Modern Városok Program keretében, amelyről 2015 novemberében Orbán Viktor miniszterelnök, valamint dr. Kovács Ferenc polgármester állapodott meg. (Érdekesség, hogy a például négycsillagos szállodát, állatparki fejlesztést és kerékpárutat is magában foglaló, több elemű, kormány és önkormányzat közötti együttműködés gyümölcse a terület másik végén, a Benczúr téren jobb napokra várt Rózsakert Szabadtéri Színpad tavalyra megvalósult modernizációja is.)

Páratlan értékek otthona

Az állami beruházás első része sem csak a külső homlokzat szépítését foglalta magában, ám mivel a teljes készültségig nem nyithat ki a látogatók előtt, egyelőre e hasábokon írjuk, hogy a főépület belül is méltó ahhoz, hogy a maga nemében páratlan, értékes, a különleges Szent István rendet tartalmazó Kállay Gyűjtemény (is) otthonra találjon benne. Azért az is szócska, mert ettől összességében jóval többről van szó, hiszen a „Nyíregyházi Kállay-kúria fejlesztésének 2. üteme” című projekt keretében folytatódik a város belvárosi kulturális tereinek bővítése, fejlesztése, mégpedig ahhoz az épülethez kapcsolva, amit annak idején a történeti források szerint apósától kapott nászajándékba az egykori miniszterelnök.

(A tények kedvéért: a nyíregyházi születésű dr. nagykál­lói Kállay Miklós először földművelésügyi miniszter volt, majd kormányfő úgy, hogy emellett egy ideig a külügyminiszteri pozíciót is betöltötte.)

Méltó környezet, részben visszaállítva

A sajtóközlemény szerint a már megszépült, renovált főépülethez a 2. ütemben megújul a korábban Hadkiegészítő Parancsnokság által használt, 1959-ben épített toldaléképület is. A rekonstrukció során a hajdani Hadkiegészítő Parancsnokság épületének egy részét – az ingatlanon található melléképületekkel együtt – elbontják, emellett korabeli fotók alapján visszaépítik a történelmi főépülethez a nyugati oldalon korábban lebontott nyitott, árkádos részt is. Az ingatlan területén környezetrendezési munkákat is elvégeznek, valamint parkolókat, kerékpártárolókat, illetve csapadékvíz-elvezető rendszert is kialakítanak.

Multifunkciós terek, kiállítások

Az egyemeletes, lapos tetős, jelenleg üresen álló ingatlanban kiállító- és konferenciatermet, valamint multi­funk­ciós teret alakítanak ki. Itt kap majd helyet egy állandó várostörténeti kiállítás is. A földszinten tervezett „Nyíregyháza város története” című várostörténeti kiállítás interaktív módon mutatja majd be a város fejlődésének történetét a kezdettektől az 1990-es évekig. Az emeleten több korcsoport kiszolgálására alkalmas konferenciatermet és egyben multifunkciós teret alakítanak ki, mely a szabadidő hasznos eltöltését szolgálja.

A kulturális negyed fontos eleme

– Ezzel összességében egy jelentős, 1200 négyzetméteres kulturális komplexum jön létre Nyíregyháza szívében, amely a dr. Kovács Ferenc polgármester által hangoztatott, a terekhez és környékükhöz kapcsolódó „kulturális negyed” alappillére lesz – bővítette a leírtakat a Napló kérdésére dr. Ulrich Attila. Nyíregyháza alpolgármestere hozzátette: nem véletlenül lett ez a fejlesztés a Modern Városok Program része, hiszen egészen egyedülálló az a polgári-nemesi hagyaték, amely a Kállayak jóvoltából Nyíregyházát gazdagítja. – Méltó a megismerésre ez a kincs, és további kutatások alapja, helyszíne is lehet. Ugyanakkor modern konferenciaterem is kapcsolódik hozzá, mely segítheti a múzeumpedagógiai foglalkozások, rendhagyó történelemórák szervezését. A kiállítások szólnak a fiatalokhoz is, hiszen a legkorszerűbb, inter­aktív technikával mutatják be a város históriáját úgy, ahogy eddig még nem láthattuk. S mivel az udvara is méltó lesz a külsőhöz és belső terekhez, a lokálpatriotizmus mellett az idegenforgalmat is szolgálhatja.

2020-ra kész

A fejlesztés révén új, a mai kornak megfelelő kulturális térrel bővül Nyíregyháza belvárosa. A sajtóközlemény tájékoztatása szerint a beruházás ezen része a Modern Városok Program keretében 400 millió forintos forrásból valósul meg. A projekt várhatóan 2020 első negyed­évében fejeződik be. (Elkanyarodva a friss hírtől, de nem elhagyva a Bessenyei teret, tegyük hozzá, hogy a hírek szerint a szomszédban álló épületegyüttes is megújul a közeli jövőben. Azaz: a volt HEMO, Helyőrségi Művelődési Otthon is új funkciót kapva, de a kulturális tartalmat megőrizve válik újra díszévé a térnek a színház mellett. De ez már egy másik történet.)