Folyamatos a gyermekétkeztetés – Házhozszállítással biztosítják az ebédet Nyíregyházán

A téli szünetben is folyamatos a gyermekétkeztetés, az önkormányzat több mint ötszáz gyermeknek tudja biztosítani a napi egyszeri meleg ételt Nyíregyházán. A városvezetés a házhozszállításról is gondoskodik, a gyerekek minden nap 10 és 14 óra között kapják meg otthonukban az ebédet.

 

Ezek a felvételek még tavasszal készültek, amikor a koronavírus járvány miatt zárva voltak az iskolák és házhozszállítással biztosították az étkezést Nyíregyházán. A szünetek idején sincs ez máshogy, december 21-én hétfőn indult a téli szünet, a jogosultak hét munkanapon keresztül vehetik ezt igénybe. Az ebédet 10 és 14 óra között kapják meg a tanulók, lefóliázott, csomagolt dobozban, december 21-től december 23-ig valamint december 28-tól december 31-ig. Az ellátást csak a 18 év alatti hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű diákoknak biztosítják, ha valaki a szünidő közben tölti be a 18. életévét, onnantól már nem jár neki a déli meleg étel.

Folyamatos az igénylés

„Jelenleg 450 gyermek kap ingyenes étkeztetést Nyíregyházán, ebben az iskolások vannak benne, ovisok és bölcsisek azért nem, mert ott folyamatos az ellátás, tehát az intézmények ilyenkor sem állnak meg, minimum van ügyelet vagy pedig működik a szolgáltatás. 510 gyerek igényelhetné, tehát én azt kérem, hogy aki jogosult, az igényelje, mert közben is fel tudjuk venni a listára. Ha pedig nincs jogosultsága, de az életkörülményei ezt indokolják, akkor érdemes a jegyzőnél kezdeményezni.” - mondta Jászai Menyhért, Nyíregyháza alpolgármestere.

Ezután a jegyző megállapítja, hogy jogosult vagy sem a rendszeres gyermekvédelmi támogatásra. Ez nem csak a szünidei étkeztetésnél fontos, több ellátás esetében is könnyítést, kedvezményt vagy ingyenességet jelenthet – tette hozzá az alpolgármester.