Fokozott ellenőrzés az utakon – ROADPOL közlekedési akciót tart a rendőrség

Fokozott rendőrségi ellenőrzésre számíthatnak a közlekedők Nyíregyháza és a vármegye útjain a következő napokban. A Magyar Rendőrség országos akciója szerdán indult és egészen június 20-ig tart. Ebben az időszakban célzottan az alkohol vagy drog hatása alatt, ittas vagy bódult állapotban volán mögé ülő személyeket szűrik ki. Az akció célja a közúti balesetek számának csökkentése.

 

Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata Műveleti Csoportjának éves ellenőrzési terve alapján tart a Magyar Rendőrség országos akciót június 14-e és 20-a között. Az egyenruhások ebben az időszakban célzottan az alkohol vagy drog hatása alatt, ittas vagy bódult állapotban volán mögé ülő személyeket szűrik ki. Fokozott rendőrségi ellenőrzésre számíthatnak a közlekedők Nyíregyháza és a vármegye útjain is a következő napokban.

– A ROADPOL akció június 14-e és 20-a között tart. Magyarország is szintén csatlakozott az Európai Unió által meghirdetett ROADPOL akcióhoz, ez egy uniós szintű közlekedésbiztonsági ellenőrzés. Ezen a héten az ittasságot, valamint a bódult állapotban történő vezetést ellenőrizzük, illetve az ilyen vezetőket próbáljuk kiszűrni a forgalomból. Naponta 8 helyszínen, 8 szervezeti elemmel hajtjuk végre ezeket a feladatokat – tájékoztatott Koncz László r. alezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője.

Az ittas és a bódult állapotban történő vezetés valamennyi európai országban kiemelt jogsértésnek számít. Az alkohol negatívan hat a vezetési képességre, szeszesital fogyasztása után nő az észlelési és a reakcióidő, tompulnak a reflexek, lassabban mozognak a szemet mozgató izmok. Mindez azt jelenti, hogy ittasan nehezebb a veszélyeket észlelni, feldolgozni, és azokra időben reagálni. Koncz László r. alezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője elmondta, fontos tudni azt is, hogy a szervezetnek időbe telik lebontania az alkoholt, így például egy esti italozás következményei gyakran még reggel is érezhetők. Ha az alkohol jelen van a szervezetben, akkor azt az alkoholszondák egyértelműen kimutatják.

– Európai szinten is probléma az ittas vagy bódult állapotban elkövetett vezetés. Ez egy nagy baleseti veszélyforrás, mivel másként reagál az emberi szervezet az alkohol hatása alatti vagy bódult állapotban történő vezetés során az adott forgalmi helyzetekre – tette hozzá Koncz László r. alezredes.

A közlekedők a közúti balesetek számának csökkentése érdekében a közeljövőben is számíthatnak hasonló ellenőrzésekre. A következő nagy rendőrségi akció július 18-a és 24-e között várható, amikor az egyenruhások a teherautókat és a buszokat fogják ellenőrizni, kiemelt figyelmet fordítva a járművek szabályosságára, a megfelelően rögzített rakományra, tengelyterhelésre vagy buszok esetében a biztonsági felszerelésekre. December 11-e és 17-e között pedig a rendőrségi akció ismét elsősorban az ittas vagy bódult állapotban lévő járművezetők kiszűrésére irányul, bárhol az országban.