Fokozatos nyitás – Hétfőtől a felsősök és a középiskolások is visszaültek a padokba
Fotó: Illusztráció

Hétfőtől a felső tagozatos általános iskolásoknak és a középiskolásoknak is elindult a jelenléti oktatás. Május tizedikétől már az új Városi Uszodában a versenyszerűen sportolók edzése mellett a gyermekek úszásoktatása is szervezhető. A hétfői adatok szerint a beoltott magyar lakosság aránya 40 százalék, ez lehetővé teszi a fokozatos nyitást.

Három és fél millió beoltott után, április 24-én megnyithattak a teraszok, a négymillió után május elsején pedig az éttermek belső terei is megnyíltak és rengeteg szolgáltatás elérhetővé vált, ezek persze csak a védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára. A jelenlegi szabályok szerint 11 óráig lehetnek nyitva a boltok és vendéglátóhelyek, a kijárási tilalom kezdete pedig éjfélre módosult.

Újra iskolapadban

A diákok március nyolcadikán ismét digitális oktatásra kényszerültek az akkori járványügyi helyzet miatt, ezt szintén fokozatosan oldották fel. Április 19-én első körben az alsós osztályokban indult újra a jelenléti oktatás, május 10-én, hétfőtől pedig már a felső tagozatos osztályok és a középiskolások is beültek az iskolapadba. A Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője a döntés kapcsán úgy nyilatkozott, hogy bár jól bevált a digitális oktatás, de a közösség szempontjából fontos a jelenlét is. A járványügyi adatok kedvezően alakultak, de a védelmi intézkedések és a higiéniás szabályok betartása továbbra is fontos. A tervek szerint év végéig már nem áll vissza a digitális oktatás az iskolákban.

Szervezhető az úszás

Május tizedikétől az új Városi Uszodában a versenyszerűen sportolók edzése mellett a gyermekek úszásoktatása is szervezhető. A Nyíregyházi Sportcentrum Nonprofit Kft. üzemeltetésében lévő sportlétesítmények a veszélyhelyzet előtti szabályozásnak megfelelően működhetnek, a jelenleg érvényben lévő előírások szerint, tehát a létesítményeket és a szolgáltatásokat csak védettségi igazolvány bemutatásával vehetik igénybe. A versenyszerűen sportolók és az őket felkészítő sportszakemberek, valamint a testnevelésóra, sportszakkör vagy sportoktatás keretében kísérővel érkező gyermekek, tanulók védettségi igazolvány nélkül is látogathatják.

40% beoltott

A 16–18 éveseket hétfőtől kezdték el oltani, a fiatalok múlt hét péntekig regisztrálhattak, hétfőtől pedig időpontot is foglalhatnak a Pfizer típusú vakcinára. Az erre jogosult 84 ezer főt SMS-ben értesítik. A 18 éven aluliaknak magukkal kell vinniük az oltásra a koronavirus.gov.hu honlapról letölthető kinyomtatott, kitöltött és aláírt szülői hozzájárulási nyilatkozatot, e nélkül nem kapják meg az oltást. A beoltott lakosság aránya Magyarországon már elérte a 40 százalékot, több mint 4 millió 300 ezren kapták meg az első adag vakcinát és kettő és fél milliónál is nagyobb azoknak a száma, akik már a második oltásukat is megkapták. Az előzetesen már regisztráltak továbbra is tudnak időpontot foglalni az eeszt.gov.hu weboldalán, Nyíregyházán három vakcina közül tud válogatni a lakosság, akik kórházi oltópontokra kérhetnek időpontot.