Fő a biztonság!
A napok óta tartó kánikula a háziasszonyokat is próbára teszi. A nagy melegben el kell viselni a sütő melegét, és körültekintőbben kell bánni az élelmiszerekkel. A szakemberek azt tanácsolják, friss és megbízható helyről származó alapanyagokból készüljenek az ételek, amelyeket minél hamarabb tegyenek hűtőszekrénybe a szakácsok.

 A vasárnapig meghosszabbított hőségriadó egyre több nehézséget okoz a háztartásokban. A lakások felmelegedtek, a tereket átszellőztetni szinte már lehetetlen. Sokaknak azonban ilyen körülmények között is gondoskodni kell a mindennapi betevőről. A konyhákban soha nem árt az elővigyázatosság, nyáron, nagy melegben azonban fokozottabban oda kell figyelni a higiéniára és betartani az alapvető szabályokat. Minden élelmiszerekhez külön vágódeszkát kell használni. Legyen egy a nyers húsoknak, és egy a zöldségeknek. Használat után ezeket konyhában alkalmazható fertőtlenítő oldattal, vagy tömény ecettel kell tisztítani azért, hogy a baktériumok ne telepedjenek meg rajtuk. A különböző munkafolyamatok között a késeket is alaposan el kell mosni.

Kéz, mosogató, munkalap

A konyhai munkák előtt mindig kötelező a kézmosás, de menet közben is gyakran meg kell tisztítani a kezeket. A mosogatót, a munkalapot, az evőeszközöket és a konyhai berendezéseket folyamatosan tisztán kell tartani annak érdekében, hogy elkerülhetőek legyenek a különböző megbetegedések.

Tojás, tej

Nagy melegben az egyik legtöbb veszélyt tartogató alapanyag a tojás. A szakemberek azt javasolják, vegyük megbízható helyről, használjunk fertőtlenítettet, vagy felhasználásuk előtt saját kezűleg szabadítsuk meg a kórokozóktól és tároljuk hűtőszekrényben. Melegben sokkal jobban oda kell figyelni a tejes és tejemékkel készült élelmiszerekre, hiszen ezek ilyen időjárási körülmények között hamar megromlanak. Felhasználás előtt meg kell nézni a szavatossági idejüket, kibontás után pedig az állagukat. A megfőtt ételeket pedig kihűlésüket követően a lehető legrövidebb időn belül hűtőszekrénybe kell tenni.

Rabi László, az Ózon Panzió séfje azt tanácsolta, miután megfőtt az étel, kevergetni kell, hiszen akkor hamarabb kihűl.

Hús és grillezés

A séf azt mondta, 5-8 fokra lehűlt ételt már jégre lehet tenni. A szakember a húsokról azt mondta, felhasználás előtt a színét, az állagát kell megnézni, majd szaglásunkra kell hagyatkozni. Elkészítés előtt jól meg kell mosni a húst, majd jól átsütve kell tányérokba tenni. Kerti grillezésekkor jó az, ha a egy hűtőtáskában várakoznak az udvaron a hússzeletek addig, amíg tűzre kerülnek. A kinti étkezésekkor védeni kell az élelmiszereket a rovaroktól, és figyelni kell arra is, hogy azok az ételek, amiből már nem kérnek a vendégek, hamar a hűtőbe kerüljenek.

Mikita Eszter