Fitt-szülinap – Tíz éves lett a Mozdulj Nyíregyháza

Fitt-szülinappal ünnepelték a Mozdulj Nyíregyháza egy évtizedes fennállását vasárnap a Continental Arénában. A születésnapi rendezvényen senior és súlykontroll tornát tartott Béres Alexandra, illetve különböző ingyenes egészségügyi szűréseket kínáltak: vérnyomás- és vércukor-szintmérés, állapotfelmérés, de akár az életmódváltáshoz is kaphattak segítséget az érdeklődők.

Vasárnap reggel fél kilenckor nyitották ki a Continental Aréna kapuit, ezzel pedig elkezdődött a tizedik Fitt-szülinap. A hétvégén ünnepelték a Mozdulj Nyíregyháza programsorozat tizedik évfordulóját. Az ingyenes edzéseket sok nyíregyházi látogatja hétről-hétre, közülük sokan jöttek el a vasárnapi rendezvényre is.

Minden héten kedden és csütörtökön járok gymstickre és nagyon megszerettem ezt a sportot, úgyhogy most ennek a hatására veszek részt itt a Fitt-szülinapon. Nem rég költöztem Nyíregyházára, ezért most első alkalommal vagyok ilyen szülinapi rendezvényen, de itt voltam a két héttel ezelőtti közös nyíregyházi programon is és az is nagyon jó volt” – mesélte Kazsu Dorina.

21 ingyenes szűrővizsgálat

A Nyíregyházi Szociális Gondozási Központ és az Egészségügyi Alapellátási Központ közösen jelent meg a Fitt-Szülinapon. Rengeteg szűrővizsgálatot biztosítottak a standoknál, ennek is köszönhető, hogy folyamatosan érkeztek az érdeklődők, fiatalok és idősebbek egyaránt.

A fiataloknak készültünk szorongás, illetve depresszió mérő skálával, mert azt gondolom, hogy ez nagyon nagy jelentőséggel bír, az időseknek pedig Mini-Mentál tesztet szeretnénk készíteni. Várjuk még hajgyógyászattal, szemészeti szűrésekkel és a védőnői csapat pedig gyakorlatilag okostáblával, okos asztallal várja az érdeklődőket” – nyilatkozta Nagyné Hermányos Zsuzsa, a Nyíregyházi Szociális Gondozási Központ igazgatója.

Az Élet Forrása Egyesület vércukorszint és, koleszterinszint méréssel, testösszetétel vizsgálattal, dietetikai és szépség tanácsadással várta a lakosságot.

Azt gondolom és elmondhatom, hogy nagy a létszám, nagyon sokan érdeklődnek, aminek nagyon örülünk, hiszen mindenkinek fontos az egészsége, ebből is látszik most már. Ezek egy jelzések, ezek egy jelzett értékek, amelyeket megkapnak az ide érkező páciensek és elmondjuk nekik tanácsadásképpen, hogy hova forduljanak ha valamilyen érték nem normális” – mondta Kiss Hedvig, az Élet Forrása Egyesület elnöke.

A Continental Arénában összesen 21-féle ingyenes szűrést kínáltak a nyíregyháziaknak.

10 éves a Mozdulj Nyíregyháza

A második emeleten pedig egy Fitt-vásárt is szerveztek, ahol többek között az egészséges életmóddal kapcsolatos élelmiszereket, illetve természetes kozmetikumokat is lehetett vásárolni. A Mozdulj Nyíregyháza program 2013-ban 12 helyszínen 12 mozgásformával indult el.

Közös és hatékony együttműködés eredménye az elmúlt tíz év, hiszen ehhez kellettek a nyíregyháziak, hiába indítottuk volna el tíz évvel ezelőtt a Mozdulj Nyíregyházát nélkülük, de ők tényleg megmozdultak és mára heti 40 foglalkozáson vesznek részt a város 21 pontján. Ennek apropóján gondoltuk, hogy ez egy közös munka, ünnepeljük is meg közösen” – emlékezett vissza Hornyák Enikő, Nyíregyháza sportreferense.

A mozgásrendben az új nyíregyházi sportlétesítményeket is ingyenesen használhatják a helyiek, járhatnak úszni, korcsolyázni, lövészetre és számos más edzésre térítésmentesen.

Dupla edzést tartott Béres Alexandra

A Fitt-szülinap vendége Béres Alexandra volt, aki két edzést is tartott. Először egy senior tornát kifejezetten a kicsit idősebb korosztálynak, ezen külön figyelmet fordítottak a tartásjavításra és az egyensúlyfejlesztésre. Ezt követte egy zsírégető jellegű, súlykontroll torna. A fitneszedző már sok éve a nyíregyházi fitt események egyik vendége.

Én nagyon sok helyen járok az országban, de őszintén megmondom, hogy az egyik kedvencem ez a rendezvény. Nem csak azért, mert nagyon jól van megszervezve, hanem mert az idelátogató közönségnek már ismerem a szemét, már találkoztam velük egyszer kétszer, pontosan tudom, hogy mit szeretnének, mire várnak és nagyon ügyesek és olyan jó velük haladni és olyan jó velük együtt dolgozni, hogy mindig teljesen feltöltődve megyek hazafelé” – nyilatkozta Béres Alexandra.

A mozgás fontosságára Béres Alexandra is felhívta a résztvevők figyelmét, a fitneszedző azt javasolt, az egészséges életmódhoz hetente négyszer, legalább egy órát érdemes sportolni.

Közös tortavágás, jön a Mikulás futás

A születésnapi rendezvényen dr. Kovács Ferenc polgármester is köszöntötte a résztvevőket.

10 éves lett a Mozdulj Nyíregyháza, Isten éltesse még sok tíz évig. Hogy is jött ez létre? Lehet már nem mindenki emlékszik, de én nagyon, mert annak idején nem úgy álltak az önkormányzati pénzügyek, hogy ilyenben gondolkozhattunk. Nagyon fontos volt azonban az a célkitűzés, hogy a szabadidősport az az első, mindenki mozogjon minél többet” – mondta a polgármester köszöntőjében.

A születésnapi rendezvényről a torta sem hiányozhatott, a sportolni vágyók, az oktatók, a különböző intézmények és sportlétesítmények vezetői így közösen ünnepelték a Mozdulj Nyíregyháza egy évtizedes fennállását. A félév következő fitt eseménye a Mikulás futás lesz december 2-án az Atlétikai Centrumban.

Kapcsolódó galéria

Fitt szülinap - 10 éves a Mozdulj Nyíregyháza!