Figyelték őket; lebuktak az illegális fémkereskedők

A NAV elfogott három Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei férfit, akik évek óta illegális fémkereskedelemből egészítették ki jövedelmüket. A Bevetési Igazgatóság pénzügyőrei azonban ellőrizték őket, így lebuktak.  

Az egyenruhások olyan autósokat állítottak meg Nyírbátornál, akik fémhulladékot adtak le a közeli fémkereskedőnél. A sofőrök éppen kifelé tartottak a telephelyről, amikor a járőrök ellenőrizték őket. A kontroll nemcsak az adott napra vonatkozott, hanem az elmúlt évek leadásait is vizsgálták az egyenruhások.

Az adatbázisokból kiderült, hogy a trió egyik tagja több mint százharmincezer kilogramm fémkereskedelmi engedélyköteles anyagot, míg a másik férfi több mint negyvenezer kilogrammot értékesített. Mindegyikük azt mondta, hogy a leadott fémhulladék nagy részét különféle ház körüli munkáért kapták.

A fémüzlet összességében veszteséggel zárult, akár többmillió forint bírságra számíthatnak és fémkereskedelmi törvénysértésért is felelniük kell. 

Figyelem! A fémkereskedelmi szabályok szerint természetes személy saját ingatlanán legfeljebb három köbméter olyan fémhulladékot tárolhat, ami egyértelműen az ingatlanához köthetően keletkezett. Kizárólag saját tulajdonú fémhulladék értékesíthető fémkereskedelmi engedély nélkül fémkereskedő részére, illetve adható át koncesszori fémkereskedőnek.  Az ellenszolgáltatásért (pl. ház körüli munkáért, telekrendezésért stb.) cserébe kapott fémhulladék megszerzése felvásárlásnak minősül.

A koncessziós hulladékgazdálkodási rendszer bevezetéséhez kapcsolódóan módosult a fémkereskedelmi szabályozás is.  2023. július 1-jétől a természetes személyek vegyesen és elkülönítetten gyűjtött települési hulladék részét képező fémhulladékai (háztartási fémhulladékok), valamint a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer hatálya alá tartozó termékek fémhulladékai (pl. fém italdobozok, aludobozok, flakonok, fém csomagolási hulladékok, elem, akkumulátor hulladékok stb.) kizárólag koncesszori fémkereskedő vagy hulladékgazdálkodási közszolgáltatási résztevékenységet végző koncesszori alvállalkozó részére adható át!