Figyelő polgárőrök
A Nyíregyházi Rendőrkapitányság a polgárőrséggel közösen idén is folytatja tavaly megkezdett ellenőrzéssorozatát. Május elejétől szeptember elejéig pénteken és szombaton a polgárőrök végigjárják a várost és a szórakozás szempontjából frekventált helyeket azért, hogy biztonságban tölthessék szabadidejüket a bulizó fiatalok.

Polgárőrök járőröztek péntek este a belvárosban és azokban az utcákban, tereken, ahová a fiatalok előszeretettel járnak szórakozni. A társadalmi szervezet tagjai már 2015-ben is segítették a helyi fiatalokat hétvégenként. 19 alkalommal 417 ember járőrözött az utcákon, aminek következtében kevesebb baleset, bűncselekmény és közterületi rongálás történt. A polgárőrök idén május elejétől szeptember elejéig minden péntek és szombat éjjel figyelnek a szórakozó ifjúságra.

 

Védeni a gyermekeket és a lakókörnyezetet

 

Czidor Mihály, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Polgárőr Szövetség régióvezetője azt mondta, azért tartják fontosnak ezt a hétvégi szolgálatot, mert a fiatalokra nagyon kell vigyázni. Hozzátette, valamennyi polgárőr arra tett annak idején esküt, hogy családjukért, lakókörnyezetükért és a városukért tenni próbáljanak. A régióvezető elmondta, a legnagyobb partnerük a rendőrség és a Közterület-felügyelet.

Az idén 25 éves Polgárőr Szövetség segítségére baj esetén a rendőrség állománya siet.

 

Hatékonyabban működik a rendőrség is

 

Dr. Illés László rendőr alezredes, a Nyíregyházi Rendőrkapitányság kapitányságvezetője azt mondta, a polgárőrökkel több ember van a városban, és a „több szem többet lát” elven működnek. Hozzátette, bíznak a polgárőrök megfelelő helyzetfelismerésében, gyorsaságában. Lényeges, hogy általuk a rendőrség dolgozói hamarabb tudnak a helyszínre érkezni. Dr. Illés László kifejtette, nem feltétlenül céljuk a tettenérés, inkább a megelőző jelleg fontos ezekben a járőrözésekben.

 

A polgárőrök szükség esetén segítenek

 

A törvényi előírás miatt párban járó polgárőrök nem intézkedhetnek, csupán segítik a fiatalokat. Figyelnek arra, hogy még az esetleges jó hangulat ellenére se kövessenek el szabálysértést vagy garázdaságot. A polgárőröktől a fiatalok segítséget is kérhetnek: ha például valakit atrocitás ér az utcán, vagy útbaigazítást szeretne, bátran fordulhat a járőröző polgárőrökhöz.

M. E.