Figyelem! Pár hét múlva zárolhatják a figyelmetlen banki ügyfelek számláját
Közeleg a határidő!

A pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvény 2019. június 26. napjáig írja elő az ismételt ügyfél-átvilágítást a hitelintézetek számára a szerződéses kapcsolattal rendelkező ügyfelek esetében.

A bankoknak teljes körű ügyfél-átvilágítást kell végezniük mindazon ügyfelekre, akikkel 2017. június 26-a előtt kötöttek szerződést. Több szolgáltató, hitelintézet már értesítette az ügyfeleket, de országosan még mindig sok tízezer ügyfél van, aki nem végezte el a kötelező banki adategyeztetést.

Schwegler Mihály szakértő, a Tiszántúli Takarék lakossági üzletági igazgató-helyettese azt mondta:

2019. június 26-áig, ha egy ügyfél mulaszt és így nem tudjuk megcsinálni az ismételt ügyfél-átvilágítást, akkor zárolnunk kell az érintett számláját. Ez azt jelenti, hogy új ügyleti megbízásokat nem tudunk befogadni a számlájára – ez érinti majd például az utalásokat, bankkártyás vásárlásokat. De természetesen utólag is lehetséges az adategyeztetés, ami után a zárolást feloldjuk.

A kellemetlenség, a bankszámla-zárolás elkerülhető; az ügyfeleknek azt javasolják, minél előbb, de legkésőbb június 26-áig keressék fel bankjukat, a számlavezető fiókot az adategyeztetés miatt.

Schwegler Mihály hozzátette:

Az azonosítás érdekben hozzák magukkal a személyi azonosításra alkalmas okmányukat, lakcímkártyájukat. Jogi személy, egyéb szervezet esetében – amennyiben az adatokban változás történt – a létesítő okirat, vállalkozói igazolvány bemutatása szükséges, valamint a változást igazoló harminc napnál nem régebbi igazolás (cégkivonat, hatósági vagy bírósági nyilvántartásba vétel igazolása).

A bankok nagy része már értesítette ügyfeleit az átvilágításról –  részletes hirdetmények érhetőek el az elektronikus felületeken, persze a legtöbben postai úton kaptak vagy kapnak tájékoztatót. Nem kell azonban azt megvárni, hiszen az adategyeztetés bármikor elvégezhető és pár percet vesz igénybe.